Dossier ANBI: winstoogmerk met ANBI stichting?

Dossier ANBI: winstoogmerk met ANBI stichting?

Home » Dossier ANBI: winstoogmerk met ANBI stichting?
8.5

Geen winstoogmerk, geen winst?

Een ANBI mag geen winstoogmerk hebben, maar mag er nergens winst op gemaakt worden?

ANBI LogoEen van de voorwaarden voor de ANBI status is dat de vereniging of stichting geen winst mag maken met de algemeen nuttige activiteiten (activiteiten die onlosmakelijk zijn verbonden met het algemeen nuttige doel). Dat betekent dat de ANBI geen commerciële (meer dan kostendekkende) tarieven in rekening mag brengen voor de algemeen nut activiteiten. Er mag geen winstoogmerk met ANBI stichting zijn?

Geen winstoogmerk schriftelijk vastleggen

Dat de ANBI geen winstoogmerk heeft, moet volgens de Belastingdienst blijken uit de regelgeving van de instelling. Daarmee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld uit de statuten, het stichtingsplan en reglementen (uitdrukkelijk) moet blijken dat de instelling geen winstoogmerk heeft. Bijvoorbeeld door het uitdrukkelijk in de statuten verklaren dat de ANBI geen winstoogmerk heeft bij de algemeen nut activiteiten.

Wel winst maken met commerciële activiteiten

Dit betekent niet dat een ANBI helemaal geen winst mag maken. Hiervoor gelden volgens de Belastingdienst grofweg twee voorwaarden:

  1. De winst wordt gemaakt met commerciële activiteiten en
  2. De winst die daarmee wordt gemaakt gaat helemaal en volledig naar het algemeen nut van de ANBI. Met de gehele winst wordt dus het algemeen nut gefinancierd.

Dit alles moet ook duidelijk blijken uit de financiële administratie.

Voorbeeld gemengde activiteiten

Natuurmonumenten heeft een winkel, ook online. In die winkel worden spullen verkocht. Op die verkoop maakt natuurmonumenten winst. Dat mag, er mag winst gemaakt worden. Die winst wordt daarna gebruikt voor de andere activiteiten van de organisatie, namelijk natuurbehoud. Op die manier kan ook natuurmonumenten de ANBI status hebben.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?