Algemeen Nut Beogende Instelling ANBI

Home ยป Algemeen Nut Beogende Instelling ANBI
8.6
algemeen nut beogende instelling

Het ANBI Dossier

De ANBI status levert belastingvoordelen op voor stichtingen en verenigingen en hun donateurs. Er zijn heel veel vragen over dit onderwerp en er is veel informatie beschikbaar over een Algemeen Nut Beogende Instelling. Tijd om een ANBI Dossier te maken, waarin je alle antwoorden en aandachtspunten kunt terugvinden.

Belangrijk: de vraag of een organisatie een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is, ligt bij de Belastingdienst. Je kunt die status aanvragen en de Belastingdienst besluit of je deze status krijgt of niet. Je moet zorgen dat je statuten geschikt zijn voor die aanvraag. Het is niet zo dat je in de statuten kunt opnemen dat de organisatie een ANBI is of zal zijn.

Richt je de organisatie op via de DoeHetZelfNotaris? Dan voldoen de statuten aan de ANBI eisen. Van belang is dat je de doelstelling goed formuleert.

In het dossier tref je een uitleg bij alle formele eisen die de Belastingdienst stelt aan een ANBI. En ook een handig stappenplan om de ANBI status aan te vragen. Ook is er een uitleg over de culturele ANBI. Het dossier wordt voortdurend bijgewerkt. Indien er nieuwe of aanvullende eisen van de belasting of jurisprudentie komen nemen we die hier direct op. Regelmatig publiceren we in onze nieuwsbrief aanvullende informatie.
De Belastingdienst heeft een apart team voor de ANBI’s en eigen informatie op de website.

Vereniging of stichting met ANBI statuten oprichten

Lees dit dossier goed voordat je een stichting gaat oprichten of een vereniging gaat oprichten. Je moet tijdens het invullen van het vragenformulier een keuze maken. Die keuze kunt je later niet eenvoudig terugdraaien. Daarvoor moet je de statuten wijzigen en weer langs de notaris. Zo kun je een stichting niet achteraf van een eenpersoons stichting veranderen in een ANBI. Daarvoor is een statutenwijziging nodig, en moet je dus weer langs de notaris.

Lees meer over de Algemeen Nut Beogende Instelling ANBI