Dossier ANBI: wanneer krijg ik de ANBI status?

Dossier ANBI: wanneer krijg ik de ANBI status?

Home ยป Dossier ANBI: wanneer krijg ik de ANBI status?
8.5

Wanneer ANBI status?

Als ik via DoeHetZelfNotaris bij de oprichting kies voor ANBI statuten, heeft de stichting na de oprichting dan meteen de ANBI status?/em>

Nee zeker niet. De ANBI status moet het bestuur aanvragen bij de Belastingdienst. Dus wanneer de ANBI status wordt verkregen is afhankelijk van jullie eigen activiteit.

ANBI LogoVia DoeHetZelfNotaris is het mogelijk om bij de oprichting van de stichting of vereniging de optie te selecteren dat de statuten worden opgemaakt zodat zij geschikt zijn om de ANBI status aan te vragen.

Let wel op: de Belastingdienst stelt nog meer voorwaarden aan het verkrijgen van de ANBI status. Lees zorgvuldig het ANBI dossier waarin we alle onderwerpen behandelen.

Formaliteiten bij aanvraag

Als je voldoet aan alle eisen, kan je via een formulier een aanvraag doen bij de Belastingdienst. Die aanvraag moet worden gedaan door het stichtingsbestuur of verenigingsbestuur. De notaris kan dat niet zelf doen. De Belastingdienst stuurt binnen 8 weken na de aanvraag een brief met de beslissing over de toelating. Daarna neemt De Belastingdienst de organisatie op in het ANBI-register.
Stichtingen en verenigingen met een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) kunnen giften fiscaal gunstig worden afgetrokken van de belasting.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?