Vereniging oprichten

Bekijk het filmpje op YouTubeJe kan verschillende soorten verenigingen oprichten. Om een formele vereniging op te richten moet je naar de notaris. Dat is dus kostbaar, omdat er ook veel formele zaken gecontroleerd en geregeld moeten worden. Een goedkoper alternatief is de oprichting van de informele vereniging. Daarbij maak je zelf onderhandse statuten. Je hebt er geen notaris bij nodig. Je kan ook een bestaande informele vereniging voortzetten als formele vereniging.
De formele vereniging staat verplicht ingeschreven bij de KvK. De informele vereniging kan ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en ook statuten hebben. Dat zijn dan onderhandse statuten. Bij voortzetting zie je in de statuten van de formele vereniging, dat dit een voortzetting is. De oorspronkelijk oprichtingsdatum komt dan ook in je statuten terug.

 

Bestaande vereniging wijzigen

Je kan ook een bestaande vereniging willen wijzigen. Bijvoorbeeld omdat er regels voor jouw vereniging zijn gewijzigd. Je kan ook besluiten om de vereniging aan te passen aan de nieuwe tijd. Denk aan het gebruik van e-mail of zelfs elektronisch stemmen. In dat geval moet je ook naar de notaris om nieuwe statuten op te stellen.

Speciale vereniging

Er zijn ook speciale verenigingen zoals een Personeelsvereniging. Omdat die veel voorkomen hebben we de statuten specifiek voor een personeelsvereniging opgezet. Daarbij koppel je de vereniging aan een organisatie. Je richt een personeelsvereniging snel en eenvoudig hier op.