Informele vereniging oprichten 39.-

Home » Vereniging » Informele vereniging oprichten
8.6

Dit document ga je helemaal zelf afronden. Je hoeft niet naar een notaris. Alles gaat 100% online en is direct in orde.

Informele vereniging oprichten

Vereniging oprichten

Een vereniging is in principe vormvrij. We hebben het grondrecht vrijheid van vereniging. Dat wil zeggen dat je iedere vereniging mag oprichten die je wilt. Maar ook dat het je vrij staat om de vereniging naar eigen inzicht vorm te geven. Je kan zelf een informele vereniging oprichten (juridisch: een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid). Je hoeft hiervoor niet langs de notaris.

Wil je dat de vereniging rechtspersoonlijkheid krijgt, dan moet je naar de notaris voor een formele vereniging. Het grote voordeel is dat een formele vereniging zelf aansprakelijk is. De bestuurders zijn dan niet langer aansprakelijk, zoals ze dat wel zijn in een informele vereniging. Ook kan een formele vereniging zelf zaken aanschaffen, zoals een auto, een huis of andere zaken. Voor deelname aan sportcompetities of bijvoorbeeld verkiezingen (politieke partij) is het meestal ook vereist dat je een formele vereniging hebt opgericht.

Iedere club mensen kan zich een vereniging noemen, wil je regels voor een vereniging? Dan kan je die zelf opstellen. Dat kan je hier doen met onze modelstatuten. Die worden op maat gemaakt aan de hand van jouw antwoorden op de vragen.

Voordelen van hier een vereniging oprichten

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een informele vereniging.

  • Direct perfecte statuten
  • In 10 minuten klaar, je ontvangt de statuten direct in de mail
  • Betaal veilig met iDeal, Apple Pay of Creditcard

Wat regel je hier voor een vereniging

Je richt hier zelf een vereniging op waarbij een aantal keuzes al vooraf is bepaald. De keuzes zijn gemaakt zoals de meeste mensen die zouden maken. Wil je het anders, of complexer? Dat kan. Je ontvangt een Word document dat je naar eigen inzicht kan aanpassen.

  • Informele vereniging
  • Je maakt je eigen doelstelling
  • Je krijgt juridisch perfecte statuten

Stappenplan oprichten vereniging

Wij hebben in een stappenplan oprichten van een informele vereniging voor je op een rijtje gezet welke besluiten jij/jullie moeten nemen. Gratis en heel handig, of je nu de vereniging via ons opricht of niet.

Bij de oprichting is het handig als reeds bekend is wie de eerste bestuurders zullen zijn. Die komen dan in de statuten.

Minimale eisen

Een vereniging bestaat uit minstens twee personen. De belangrijkste organen van een vereniging zijn de algemene vergadering waar alle leden bijeen komen en het verenigingsbestuur. De ledenvergadering benoemt het bestuur. Elk lid heeft één stem. Het lidmaatschap kan gekoppeld zijn aan bepaalde eisen. Bijvoorbeeld bij een Vereniging van Eigenaren, het bezit van een appartement.

Wat is een vereniging?

Andere namen voor een vereniging zijn bijvoorbeeld een club of partij. De leesclub of de debatclub is ook een vereniging, maar ook de groep vrienden die ieder jaar met elkaar op vakantie gaat. Als je regelmatig met enkele mensen bij elkaar komt dan ben je eigenlijk al een vereniging. Je hebt veel gradaties van organisatie. Als je wat groter wordt dan zal er een verenigingsbestuur zijn. Ook kan je besluiten dat dan de vereniging in gaat schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kan dan een eigen bankrekening openen voor de vereniging. Ergens is het omslagpunt waarop je naar de notaris wilt gaan. Want dan worden de risico’s te groot. Bij de informele vereniging zijn namelijk de bestuursleden aansprakelijk. Die aansprakelijkheid kan behoorlijk oplopen, een omgevallen barbecue op het jaarlijkse feest van de straat bijvoorbeeld.

Omzetten van de vereniging

Als je een informele vereniging hebt opgericht, kan je die in een later stadium omzetten naar een formele vereniging. Voor een informele vereniging hoef je zelfs niets op papier te zetten. Je kan een bestaande informele vereniging omzetten naar een formele vereniging, dat kan je bij DoeHetZelfNotaris regelen.

Wat krijg je voor je geld?

Je krijgt een complete vereniging, inclusief alles wat je nodig hebt om daar te komen.

  • Definitieve statuten
+

Tarief Informele vereniging oprichten € 39.- incl. BTW

Wat kost een Informele vereniging oprichten

Maak van jullie club een echte vereniging. De informele vereniging is een eerste stap. Je maakt er geen formele vereniging met rechtspersoonlijkheid van. De informele vereniging is iets meer georganiseerd dan zonder statuten.

Je kunt een informele vereniging inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daar heb je dan wel statuten voor nodig (die je hier maakt). Je betaalt de Kamer van Koophandel eenmalig voor de inschrijvingskosten.