Stichting

Home » Stichting
8.4

Stichting oprichten

Bekijk het filmpje op YouTube

Voor een stichting heb je verschillende keuzes. Welke stichting past bij jou? Je kan bijvoorbeeld al in je ééntje een stichting oprichten. Je vormt dan alleen het stichtingsbestuur. Deze stichting is niet geschikt voor het aanvragen van subsidie en je kan er ook geen ANBI status voor krijgen. Daarvoor richt je een gewone meerpersoons stichting op. Het bestuur bestaat uit minimaal twee mensen. Voor subsidieaanvragen en dergelijke is meestal een eis dat er minimaal drie bestuurders moeten zijn.
Er is een fundamenteel verschil tussen een éénpersoons stichting en die met meer bestuursleden. Die hebben te maken met besluitvorming en continuïteit. Je krijgt dus hele andere statuten afhankelijk van je keuze.

De keuze, welke stichting je kiest, bij de start van de stichting is hier bepalend. Je kan namelijk niet een eenpersoons stichting eenvoudig omzetten naar een meerpersoons stichting. Bij de eenpersoons stichting zijn geen bepalingen opgenomen over besluitvorming en dergelijke.


Als je kiest voor de ANBI status dan krijg je weer andere statuten. Dit is een belangrijke keuze. De belastingvoordelen van de ANBI gaan namelijk gepaard met zwaardere administratieve lasten, beperkingen van de activiteiten en enkele andere formele zaken. Ook hier geldt dat de statuten niet onderling uitwisselbaar zijn.

Bestaande stichting wijzigen

Wil je statuten van een bestaande stichting wijzigen? Dat kan wel via onze site. Onze software helpt je en maakt nieuwe statuten. Je hebt wel bij voorkeur de “oude” statuten erbij nodig. Je moet de oude doelstelling doorgeven, zodat de notaris kan zien hoeveel die gaat afwijken. Die nieuwe statuten zijn dan gelijk helemaal aangepast aan de nieuwe tijd. Zo kan je een vergadering van het bestuur ook bijeen roepen via de mail. Ook andere formele wijzigingen en termen in de wetgeving zijn aangepast. Zo heet een jaarverslag nu een bestuursverslag. Kortom, we poetsen de statuten helemaal op.

Bijzondere stichtingen

Een bijzondere vorm van een stichting is de stichting derdengeld, die beheert geld voor een andere organisatie. Als je van plan bent om een dergelijke stichting op te richten, dan moet je alle informatie op de site goed doorlezen. Vanuit de banken en financiële toezichthouders zijn er veel regels en beperkingen voor deze stichtingen. Wij hebben (natuurlijk) alles op een rijtje gezet. Welke stichting of zelfs welke naam je hier kiest kan later bepalend zijn bij het aanvragen van een bankrekening.

Je kan ook kiezen voor het oprichten van een stichting derdengeld voor de advocatuur. Hiervan zijn de statuten geheel voorgeschreven door de NOVA, de Orde van Advocaten. Als je de vragen invult dan rollen die standaard statuten zo uit de software. Je kan en mag er geen wijzigingen in aanbrengen, dan worden ze door de Orde afgekeurd.

Hoeveel Stichtingen en Verenigingen telt Nederland in totaal?

Totaal aantal stichtingen en verenigingen
202036.535
201939.280
201838.245
201737.610

Lees ook: Hoeveel ondernemingen worden er opgericht?

Vragen over bestaande stichting

Heb jij een bestaande stichting en heb je daar vragen over? Kijk dan op onze zustersite stichting.nl. Hier vind je meer informatie over het bestuur en de financiën van een stichting, donateurs, vrijwilligers en meer. Hier vind je ook handige documenten die je voor jouw stichting kan gebruiken. Je kan je ook aanmelden als je net met een nieuwe stichting begint.