Stichting

Home » Stichting
8.5

Stichting oprichten

Bekijk het filmpje op YouTube

Voor een stichting heb je verschillende keuzes. Welke stichting past bij jou? Je kunt bijvoorbeeld al in je ééntje een stichting oprichten. Je vormt dan alleen het stichtingsbestuur. Deze stichting is niet geschikt voor het aanvragen van subsidie en je kunt er ook geen ANBI status voor krijgen. Daarvoor richt je een gewone meerpersoons stichting op. Het bestuur bestaat uit minimaal twee mensen. Voor subsidieaanvragen en dergelijke is meestal een eis dat er minimaal drie bestuurders moeten zijn.
Er is een fundamenteel verschil tussen een éénpersoons stichting en die met meer bestuursleden. Die hebben te maken met besluitvorming en continuïteit. Je krijgt dus hele andere statuten afhankelijk van je keuze.

De keuze, welke stichting je kiest, bij de start van de stichting is hier bepalend. Je kunt namelijk niet een eenpersoons stichting eenvoudig omzetten naar een meerpersoons stichting. Bij de eenpersoons stichting zijn geen bepalingen opgenomen over besluitvorming en dergelijke.

Als je kiest voor de ANBI status dan krijg je weer andere statuten. Dit is een belangrijke keuze. De belastingvoordelen van de ANBI gaan namelijk gepaard met zwaardere administratieve lasten, beperkingen van de activiteiten en enkele andere formele zaken. Ook hier geldt dat de statuten niet onderling uitwisselbaar zijn.

Bestaande stichting wijzigen

Wil je statuten van een bestaande stichting wijzigen? Dat kan ook via onze site. Onze software helpt je en maakt nieuwe statuten. Je hebt wel bij voorkeur de “oude” statuten erbij nodig. Je moet de oude doelstelling doorgeven, zodat de notaris kan zien hoeveel die gaat afwijken. Die nieuwe statuten zijn dan gelijk helemaal aangepast aan de nieuwe tijd. Zo kun je een vergadering van het bestuur ook bijeen roepen via de mail. Ook andere formele wijzigingen en termen in de wetgeving zijn aangepast. Zo heet een jaarverslag nu een bestuursverslag. Kortom, we poetsen de statuten helemaal op.

Bijzondere stichtingen

Een bijzondere vorm van een stichting is de stichting derdengeld, die beheert geld voor een andere organisatie. Als je van plan bent om een dergelijke stichting op te richten, dan moet je alle informatie op de site goed doorlezen. Vanuit de banken en financiële toezichthouders zijn er veel regels en beperkingen voor deze stichtingen. Wij hebben (natuurlijk) alles op een rijtje gezet. Welke stichting, of zelfs welke naam je hier kiest, kan later bepalend zijn bij het aanvragen van een bankrekening.

Je kunt ook kiezen voor het oprichten van een stichting derdengeld voor de advocatuur. Hiervan zijn de statuten geheel voorgeschreven door de NOVA, de Orde van Advocaten. Als je de vragen invult dan rollen die standaard statuten zo uit de software. Je kunt en mag er geen wijzigingen in aanbrengen, dan worden ze door de Orde afgekeurd.

Vragen over bestaande stichting

logo stichting.nl

Heb jij een bestaande stichting en heb je daar vragen over? Kijk dan op onze zustersite stichting.nl. Hier vind je meer informatie over het bestuur en de financiën van een stichting, donateurs, vrijwilligers en meer. Hier vind je ook handige documenten die je voor jouw stichting kunt gebruiken. Je kunt je ook aanmelden als je net met een nieuwe stichting begint.

Hoeveel Stichtingen telt Nederland in totaal?

Hoeveel stichtingen zijn er in Nederland? De Kamer van Koophandel publiceert dat. De cijfers zijn een saldo. Er gaan in één jaar dus stichtingen vanaf en er komen erbij. Let op! Deze aantallen zijn een combi van stichtingen en verenigingen.

JaartalTotaal aantal stichtingen en verenigingen
202342.725
202241.675
202141.725
202036.535
201939.280
201838.245
Bron: Kamer van Koophandel

Lees ook: Hoeveel ondernemingen worden er opgericht?