Dossier ANBI: hoe vertegenwoordiging door bestuurders regelen voor ANBI?

Dossier ANBI: hoe vertegenwoordiging door bestuurders regelen voor ANBI?

Home » Dossier ANBI: hoe vertegenwoordiging door bestuurders regelen voor ANBI?
8.5
Hoe moeten wij de vertegenwoordiging door bestuurders in de ANBI instelling regelen?

De ANBI wordt vertegenwoordigt door het bestuur. Net als bij een ‘gewone’ stichting en vereniging. Er gelden geen extra eisen voor de ANBI.

Hoe vertegenwoordiging door bestuurders in ANBI instelling regelen

ANBI Logo

Een ANBI kan niet zelf rechtshandelingen verrichten. Daarvoor is het bestuur nodig. Net als bij de ‘gewone’ stichtingen en verenigingen, Het bestuur vertegenwoordigt de ANBI. Zij mag dus namens de ANBI bijvoorbeeld koopovereenkomsten sluiten.

Eisen ANBI aan vertegenwoordiging door bestuurders

Om in aanmerking te komen voor de ANBI-status zijn er geen bijzondere eisen aan de vertegenwoordigingsregeling van het bestuur. Je bent vrij om (in de statuten) te bepalen hoe je de vertegenwoordiging regelt. Bijvoorbeeld dat iedere bestuurder zelfstandig of slechts samen met andere bestuurders vertegenwoordigingsbevoegd is.

Als je in de statuten niks anders regelt, dan mag slechts het gehele bestuur de ANBI vertegenwoordigen. Eén bestuurder mag dus niet zelfstandig vertegenwoordigen. Tenzij de statuten zeggen dat het wel mag. Let op: een ANBI moet minimaal drie bestuurders hebben.

Voorwaarden

Je kunt in de statuten ook voorwaarden stellen aan de vertegenwoordigingsbevoegdheid van bepaalde bestuurders. Bijvoorbeeld dat bestuurder A alleen aankopen mag doen tot een bedrag van € 1.000, bestuurder B tot een bedrag van € 1.500 enzovoorts. Dit is allemaal niet verplicht voor de ANBI-status.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over ANBI