Dossier ANBI: hoe vertegenwoordiging door bestuurders regelen voor ANBI?

Dossier ANBI: hoe vertegenwoordiging door bestuurders regelen voor ANBI?

Home » Dossier ANBI: hoe vertegenwoordiging door bestuurders regelen voor ANBI?
8.5

Hoe vertegenwoordiging door bestuurders in ANBI instelling regelen

Hoe moeten wij de vertegenwoordiging door bestuurders in de ANBI instelling regelen?

ANBI LogoEen ANBI kan niet zelf rechtshandelingen verrichten. Daarvoor is, net als bij ‘gewone’ stichtingen en verenigingen, het bestuur nodig. Het bestuur vertegenwoordigt de ANBI en mag dus namens de ANBI bijvoorbeeld koopovereenkomsten sluiten.

Eisen ANBI aan vertegenwoordiging door bestuurders

Om in aanmerking te komen voor de ANBI-status zijn er geen bijzondere eisen aan de vertegenwoordigingsregeling van het bestuur. Je bent vrij om (in de statuten) te bepalen hoe je de vertegenwoordiging regelt. Bijvoorbeeld dat iedere bestuurder zelfstandig of slechts samen met andere bestuurders vertegenwoordigingsbevoegd is.

Als je in de statuten niks anders regelt, dan mag slechts het gehele bestuur de ANBI vertegenwoordigen. Eén bestuurder mag dus niet zelfstandig vertegenwoordigen, tenzij de statuten zeggen dat het wel mag. Let op: een ANBI moet minimaal drie bestuurders hebben.

Voorwaarden

Je kunt in de statuten ook voorwaarden stellen aan de vertegenwoordigingsbevoegdheid van bepaalde bestuurders. Bijvoorbeeld dat bestuurder A alleen aankopen mag doen tot een bedrag van € 1.000, bestuurder B tot een bedrag van € 1.500 enzovoorts. Dit is allemaal niet verplicht voor de ANBI-status.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?