Stappenplan ANBI status aanvragen
Als je via de DoeHetZelfNotaris een vereniging of stichting opricht kan je ervoor kiezen dat de statuten zo worden opgemaakt dat zij geschikt zijn om de ANBI status aan te vragen. Dit is echter nog geen garantie dat je de ANBI status ook echt krijgt. De Belastingdienst bepaalt dat.
In dit stappenplan lees je welke stappen je moet ondernemen om een ANBI status aan te vragen.
Stappenplan ANBI status aanvragen
- Vereniging of stichting oprichten
Allereerst moet je een vereniging of stichting oprichten. De statuten van deze instelling moeten zo zijn opgesteld dat je de ANBI status kan aanvragen. Gaat het om een bestaande stichting of vereniging die de ANBI status wil aanvragen? Dan moeten wellicht de statuten worden aangepast voordat je een verzoek kan indienen bij de Belastingdienst.
Voor de ANBI status geldt bijvoorbeeld dat er minimaal 3 bestuurders moeten zijn. - Schrijf een beleidsplan
Om een ANBI te kunnen zijn heb je een beleidsplan nodig. Daar zijn geen inhoudelijke eisen aan gesteld. Het bevat een duidelijk omschrijving van wat je met de organisatie wilt bereiken in de komende drie jaar. Het hoeft geen boekwerk te zijn. Je moet het wel opsturen aan De Belastingdienst en je moet het publiceren. Het moet openbaar zijn voor donateurs.
- Zorg voor een website
Je moet een website hebben, of een ander webadres waar je gegevens kan publiceren. Ook hier weer, het gaat om transparantie. Er zijn geen andere eisen aan de website dan dat jouw adres vindbaar is. Bovendien staan hier het beleidsplan en de financiële verantwoordingen.
- Belastingdienst
Als de vereniging of stichting is opgericht vraag je bij de Belastingdienst de ANBI status aan. Dit doe je door een formulier van de Belastingdienst in te vullen. Voor de status Culturele ANBI is een apart formulier.
- Beslissing Belastingdienst
Nadat je het formulier hebt ingevuld en opgestuurd zal de Belastingdienst binnen 8 weken een beslissing nemen. Als de Belastingdienst de instelling aanwijst als ANBI kan die vanaf dat moment gebruik maken van belastingvoordelen. De Belastingdienst kan het ook afwijzen. Je kan dan bezwaar maken tegen deze beslissing.