Vereniging

Home ┬╗ Vereniging
8.6

Vereniging oprichten

Bekijk het filmpje op YouTube

Je kunt verschillende soorten verenigingen oprichten. Om een formele vereniging op te richten moet je naar de notaris. Dat is dus kostbaar. Ook omdat er veel formele zaken gecontroleerd en geregeld moeten worden. Een goedkoper alternatief is de oprichting van de informele vereniging. Daarbij maak je zelf onderhandse statuten. Je hebt er geen notaris bij nodig. Je kunt ook een bestaande informele vereniging voortzetten als formele vereniging.

De formele vereniging staat verplicht ingeschreven bij de KvK. De informele vereniging kan ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en ook statuten hebben. Dat zijn dan onderhandse statuten. Bij voortzetting zie je in de statuten van de formele vereniging, dat dit een voortzetting is. De oorspronkelijk oprichtingsdatum komt dan ook in je statuten terug.

Bestaande vereniging wijzigen

Je kunt ook een bestaande vereniging willen wijzigen. Bijvoorbeeld omdat er regels voor jouw vereniging zijn gewijzigd. Je kunt ook besluiten om de vereniging aan te passen aan de nieuwe tijd. Wat denk je van alle regels die zijn ingevoerd met de WBTR. Denk ook aan het gebruik van e-mail of zelfs elektronisch stemmen. In dat geval moet je ook naar de notaris om nieuwe statuten op te stellen. Je kunt de statuten van een bestaande personeelsvereniging ook wijzigen.

Vragen over bestaande verenigingen

Heb jij een bestaande vereniging en heb je daar vragen over? Kijk dan op onze zustersite verenigingen.nl. Hier vind je meer informatie over het bestuur en de financi├źn van een vereniging, vrijwilligers, verenigingen van eigenaren en meer. Ook nieuwe verenigingen kunnen hier terecht.

Je kunt ook lid worden van verenigingen.nl. Dan heb je onbeperkt toegang tot handige documenten voor jouw vereniging. Leden hebben de mogelijkheid om vragen te stellen.

Personeelsvereniging

Er zijn ook speciale verenigingen zoals een personeelsvereniging. Via onze site zijn heel veel personeelsverenigingen opgericht. Wij hebben de statuten specifiek voor een personeelsvereniging voorbereid. Daarbij koppel je de vereniging aan een organisatie. Je richt een personeelsvereniging snel en eenvoudig hier op.

Basketbalvereniging oprichten

Met een aantal sportbonden hebben wij een samenwerking opgezet. Wij hebben de standaard statuten van die bond in onze software verwerkt. Dat is het geval met de Nederlandse Basketbal Bond NBB. De sportbestuurder die een basketbalvereniging wil oprichten hoeft alleen het juiste vinkje te zetten. Dat geldt ook voor het wijzigen van de statuten van een bestaande basketbalvereniging.

Schaatsvereniging oprichten

Net zoals met de basketbalbond, hebben we ook een samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond KNSB. Een bestuurder van een schaatsvereniging kan dus heel eenvoudig nieuwe statuten voor de schaatsclub opstellen. Het grote voordeel is ook dat je zeker weet dat de statuten goedgekeurd zullen zijn door de bond.

Hoeveel verenigingen telt Nederland in totaal?

In onderstaande tabel zie je het totale aantal verenigingen per jaar zoals ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In een jaar komen er natuurlijk verenigingen bij en gaan er ook vanaf. Je ziet hier het eindsaldo. Let op! Deze aantallen zijn een combi van stichtingen en verenigingen.

JaarTotaal aantal verenigingen en stichtingen
202342.725
202241.675
202141.725
202036.535
201939.280
201838.245
Bron: Kamer van Koophandel

Lees ook: Hoeveel ondernemingen worden er opgericht?