Erfenis tijdens schuldsanering?

Erfenis tijdens schuldsanering?

Home » Erfenis tijdens schuldsanering?
8.4

Erfenis tijdens schuldsanering

Wat te doen bij een (verwachte) erfenis tijdens schuldsanering?
In de schuldsanering terecht komen is heel vervelend. Dit kan namelijk ook gevolgen hebben voor jouw eigen nalatenschap en erfdelen waar jij als erfgenaam recht op hebt. Tijdens de schuldsanering beheert de bewindvoerder jouw vermogen.

Bewindvoerder besluit tijdens schuldsanering

Als er tijdens het schuldsaneringstraject een nalatenschap openvalt (en dat is op het moment van overlijden van de erflater), bepaalt de bewindvoerder (en niet jij) of de erfenis wordt aanvaard. De bewindvoerder mag de erfenis alleen beneficiair aanvaarden. Daarmee wordt voorkomen dat jouw schulden groter worden. Ook mag je niet (zelfstandig) beslissen om de erfenis te verwerpen.

Als de erfenis wordt aanvaard dan moeten daarmee in principe, hoe vervelend dat ook kan zijn, jouw schuldeisers worden betaald. Het eventuele restant van de erfenis blijft van jou.

Erfenis melden aan bewindvoerder

Je moet de bewindvoerder op de hoogte stellen van jouw erfenis. Als je dat niet doet, dan kunnen schuldeisers na het einde van het schuldsaneringstraject zich alsnog verhalen op jouw erfenis. In dat geval kan de schuldsaneringsregeling (en de schone lei) namelijk worden teruggedraaid.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Afhandeling Erfenis