Erfenis tijdens schuldsanering?

Erfenis tijdens schuldsanering?

Home ยป Erfenis tijdens schuldsanering?
8.6
Ik zit in de schuldsanering en ontvang een erfenis. Wat gebeurt hiermee?

Tijdens de schuldsanering mag je alleen beneficiair aanvaarden. Dit is om te voorkomen dat er nog meer schulden bijkomen. De bewindvoerder beslist over de erfenis. Dat mag je niet zelf doen.

Erfenis tijdens schuldsanering

In de schuldsanering terecht komen kan heel vervelend zijn. Dit kan namelijk ook gevolgen hebben voor jouw eigen nalatenschap en erfdelen waar jij als erfgenaam recht op hebt. Tijdens de schuldsanering houdt de bewindvoerder toezicht over jouw vermogen.

erfenis tijdens schuldsanering

Bewindvoerder besluit tijdens schuldsanering

Als er tijdens het schuldsaneringstraject een nalatenschap openvalt (en dat is op het moment van overlijden van de erflater), bepaalt de bewindvoerder (en niet jij) of de erfenis wordt aanvaard. De bewindvoerder mag de erfenis alleen beneficiair aanvaarden. Daarmee voorkomt de bewindvoerder dat jij meer schulden krijgt. De bewindvoerder handelt in jouw belang. Ook mag je niet (zelfstandig) beslissen om de erfenis te verwerpen.

Als de erfenis is aanvaard dan moeten daarmee in principe, hoe vervelend dat ook kan zijn, jouw schuldeisers worden betaald. Het eventuele restant van de erfenis blijft van jou.

Erfenis melden aan bewindvoerder

Je moet de bewindvoerder op de hoogte stellen van jouw erfenis. Als je dat niet doet, dan kunnen schuldeisers na het einde van het schuldsaneringstraject zich alsnog verhalen op jouw erfenis. In dat geval kan de schuldsaneringsregeling (en de schone lei) namelijk worden teruggedraaid.

    Lees meer over Afhandeling Erfenis