Hoe eigen lichaam nalaten of schenken aan de wetenschap?

Hoe eigen lichaam nalaten of schenken aan de wetenschap?

Home ยป Hoe eigen lichaam nalaten of schenken aan de wetenschap?
8.6
Hoe kan ik mijn lichaam nalaten of schenken aan de wetenschap?

Je kunt jouw eigen lichaam schenken aan de wetenschap, dus aan een universiteit. Dat moet met een codicil, dus door middel van een handgeschreven verklaring. Dat hoeft niet in een testament.

Codicil

In een codicil leg je duidelijk vast dat je jouw lichaam na jouw overlijden ter beschikking stelt aan een universiteit ten behoeve van wetenschappelijk onderwijs of onderzoek. Dat codicil moet handgeschreven en ondertekend zijn en van een datum zijn voorzien.

Universiteit aanwijzen

Je wijst in dat codicil dan ook specifiek de universiteit en vervolgens de afdeling van die universiteit aan. Hiervoor kan je (via jouw huisarts) contact opnemen met het anatomisch instituut van de gewenste universiteit. De universiteit zal namelijk om een codicil vragen. Overleg met de universiteit voor de zekerheid dus wat er precies in het codicil moet komen te staan. De voorwaarden kunnen namelijk per universiteit verschillen.

Lichaamsdonatie website

Op de website van lichaamsdonatie.info kan je een actueel overzicht van anatomische instituten vinden. Op die website en op de website van de overheid kan je meer informatie vinden over het beschikbaar stellen van jouw lichaam aan de medische wetenschap.

Donorregistratie

Let wel op: als je ook als donor staat geregistreerd, dan krijgt de orgaandonatie altijd voorrang. Donorregistratie is iets anders dan je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Codicil