Jullie eerste kind, wat moet je regelen?

Jullie eerste kind, wat moet je regelen?

Home » Jullie eerste kind, wat moet je regelen?
8.5

Samenwonen en jullie eerste kind

Jullie wonen samen en dan is er een eerste kind op komst. Wat moet je juridisch regelen?
Samenwonen en eerste kindOm te beginnen moet de vader het kind erkennen, dat regel je zelf bij de gemeente. Verder kan je nu niet veel regelen, tot het kindje geboren is. Ook dan heeft het geen bijzonder haast, want de echte juridische haken en ogen doen zich dan nog niet voor.

Als de baby geboren is dan is het wel verstandig om wat zaken vast te leggen. Zo moet je nu allebei een testament maken. Je moet als je samenwoont opnemen dat de langstlevende erfgenaam is. Als je namelijk samenwoont ben je niet elkaars erfgenaam. Jullie kind is dat wettelijk juist wel. Bij overlijden van één van jullie beiden ontstaat dan de vreemde en ongewenste situatie dat het kind de erfenis kan opeisen. De langstlevende bij samenwoners heeft geen enkel recht.

Daarvoor heb je dus een testament nodig. Dan kan de langstlevende over de erfenis beschikken. Die erfenis komt naar jullie kind als de langstlevende ook overlijdt. Zo is de situatie na overlijden dan net zoals of jullie getrouwd waren.
Regel als je een testament maakt dan ook direct de voogdij. Voor de situatie dat jullie onverhoopt beiden komen te overlijden.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Testament