Mag ik een erfstuk verkopen dat mijn echtgenoot heeft geërfd?

Mag ik een erfstuk verkopen dat mijn echtgenoot heeft geërfd?

Home » Mag ik een erfstuk verkopen dat mijn echtgenoot heeft geërfd?
8.6
Mag ik een erfstuk verkopen dat mijn echtgenoot heeft geërfd?

Nee, als jouw echtgenoot een erfstuk heeft geërfd mag je dit niet zomaar verkopen. Je hebt hiervoor toestemming van jouw echtgenoot nodig. Dit geldt ook als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

Erfstuk geërfd door echtgenoot

Jouw echtgenoot heeft iets geërfd. Jij hoeft dat object niet in huis en wil het verkopen. Mag dat?

erfstuk verkopen

We maken onderscheid. Je bent in gemeenschap van goederen getrouwd. Je echtgenoot erft zonder uitsluitingsclausule een object. Het geërfde object valt dan in de huwelijksgemeenschap. Hierdoor ben je, populair gezegd, beiden eigenaar van het object. Dit bekent echter niet dat je het object mag verkopen zonder toestemming van je echtgenoot. Alleen jouw echtgenoot mag het object verkopen.

Huwelijkse voorwaarden


Dit geldt ook als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. Dan valt in principe alles wat je echtgenoot erft niet in de gemeenschap. Jij bent dan niet bevoegd om zaken die van jouw partner zijn te verkopen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Afhandeling Erfenis