Mag ik een erfstuk verkopen dat mijn echtgenoot heeft geërfd?

Mag ik een erfstuk verkopen dat mijn echtgenoot heeft geërfd?

Home » Mag ik een erfstuk verkopen dat mijn echtgenoot heeft geërfd?
8.5

Erfstuk, geërfd door echtgenoot, verkopen

Mag ik een erfstuk verkopen dat mijn echtgenoot heeft geërfd?

Jouw echtgenoot heeft iets geërfd. Jij hoeft dat object niet in huis en wil het verkopen. Mag dat?

We maken onderscheid. Legaat van een bijzonder objectJe bent in gemeenschap van goederen getrouwd en je echtgenoot erft zonder uitsluitingsclausule een object. Het geërfde object valt in de huwelijksgemeenschap. Hierdoor ben je, populair gezegd, beiden eigenaar van het object. Dit bekent echter niet dat je dan ook het object mag verkopen zonder toestemming van je echtgenoot. Alleen jouw echtgenoot mag het object verkopen.
Dit geldt ook als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. Dan valt in principe alles dat je echtgenoot erft niet in de gemeenschap. Jij bent dan niet bevoegd om zaken die van hem zijn te verkopen.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Afhandeling Erfenis