Samenleving automatisch fiscaal partner

Samenleving automatisch fiscaal partner

Home » Samenleving automatisch fiscaal partner
8.6
Is mijn samenlevingspartner automatisch mijn fiscaal partner?

Zonder samenlevingscontract is jouw partner niet automatisch jouw fiscaal partner. Heb je een notariële samenlevingsovereenkomst? Dan ben je wel automatisch fiscaal partner.

Is samenlevingspartner fiscaal partner?

automatisch fiscaal partner

Het zijn van elkaars fiscaal partner heeft het voordeel dat jullie een gezamenlijke aangifte voor de inkomstenbelasting kunnen doen. En jullie kunnen inkomsten en aftrekposten onderling verdelen. Dat levert meestal een fiscaal voordeel op zoals met hypotheekrente. Heb je bij samenleving automatisch fiscaal partnerschap?

Samenleven zonder samenlevingscontract

Als je met iemand samenleeft zonder samenlevingscontract dan ben je niet (automatisch) elkaars fiscaal partner. Lees op de site van de Belastingdienst in welke gevallen je wel elkaars fiscaal partner bent.

Samenleven met (notarieel) samenlevingscontract

Als jullie samen staan ingeschreven op hetzelfde adres en een notarieel samenlevingscontract hebben, dan zijn jullie automatisch elkaars fiscaal partner. Let dus op: het samenlevingscontract moet voor de Belastingdienst een notariële akte zijn.

Bij ontbinding van het samenlevingscontract zijn jullie op dat moment mogelijk nog steeds elkaars fiscaal partner. Jullie blijven namelijk fiscaal partners totdat jullie niet meer samen op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Gehuwden en geregistreerd partners die samenwonen zijn ook, net als samenlevers met een notarieel samenlevingscontract, automatisch elkaars fiscaal partner.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Samenlevingscontract