Stappenplan voor je akte

4 Stappen naar een Testament voor alleenstaande zonder kinderen

cijfer vierWe leggen in enkele stappen uit welke vragen je jezelf moet stellen voordat je een testament gaat opstellen. We leggen ook uit welke keuzes wij gemaakt hebben in onze akte. Als je die keuzes anders wilt, dan kan dat. Je kan dan alleen geen gebruik maken van ons standaard model. Je moet een offerte vragen bij de notaris en dat zal vermoedelijk een stuk duurder uitpakken dan onze optie.
→ Stap 1 Kies minimaal 1 erfgenaam
→ Stap 2 Legaat in je testament
→ Stap 3 Executeur
→ Stap 4 Huisdieren

Stap 1 Kies minimaal één erfgenaam

Wij kiezen in ons model testament ervoor dat je minimaal één erfgenaam moet aanwijzen. Je kan zelf kiezen of de erfgenamen personen of organisaties zijn. Bij de organisaties kan je ook kiezen voor goede doelen.
Is de door jou aangewezen erfgenaam vóór jou overleden? Dan gaat de erfenis naar de erfgenamen van de erfgenaam. Het is in het algemeen verstandig om éénmaal per vijf jaar je testament goed na te lezen. Er wijzigen dingen in jouw leven, maar soms ook bij de door jou aangewezen erfgenamen. Je kan het testament dan herzien.

Stap 2 Extra legaten in testament

Je kan het testament uitbreiden met legaten. Bijvoorbeeld omdat je bepaalde mensen of goede doelen, na je overlijden een bepaald bedrag wilt nalaten. Je maakt ze dan geen erfgenaam, maar geeft ze een legaat. Het legaat wordt eerst uitgekeerd, daarna wordt de rest van de erfenis verdeeld.

Stap 3 Executeur

Je kan een executeur aanwijzen. De executeur handelt de erfenis af. Dat kan een persoon of organisatie zijn. Benoem je verschillende goede doelen als erfgenaam? Het is dan gebruikelijk en verstandig om één van hen aan te wijzen als executeur. Dat voorkomt hoge overleg en afhandelingskosten. Als je geen executeur benoemt dan zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk.

Stap 4 Huisdieren

Heb je huisdieren, zoals honden, katten of een paard? Dan wil je misschien in je testament opnemen wie de verzorging op zich neemt. Voordeel van een testament is dat je de verzorging kan voorzien van een legaat. Daarmee geef je de verzorger een geldbedrag voor de verzorging. Zo zadel je niet iemand op met de kosten. Extra voordeel van de oplossing in het testament, wil iemand niet de verzorging gaan doen, dan ontvangt die ook het geld niet.

Lees meer