AWBZ clausule of WLZ clausule

AWBZ clausule of WLZ clausule

Home » Woordenboek » AWBZ clausule of WLZ clausule
8.6

Wat is een AWBZ clausule of WLZ clausule?

Brief

De AWBZ clausule is een clausule die delen van een erfenis of schenking direct opeisbaar maakt. De schuld of het erfdeel is opeisbaar op het moment dat degene die het bedrag onder zich heeft wordt opgenomen in een zorginstelling met een eigen bijdrage. Degene die de schuld of het erfdeel onder zich heeft is de langstlevende. Als de langstlevende wordt opgenomen in een zorginstelling kunnen de kinderen (of andere erfgenamen) de schuld of het erfdeel direct opeisen.

Vroeger vielen die instellingen onder de AWBZ, tegenwoordig heet die wet Wet Langdurige Zorg WLZ of de WMO Wet Maatschappelijk Ontwikkeling. Hoe de wet exact heet, voor de clausule maakt het niet uit, die verwijst niet naar een wet. De clausule gaat dus ook door het leven als WMO clausule of zorginstellingclausule of WLZ clausule.

Alle schenkingen op papier, legaten en testamenten op onze site bevatten een dergelijke clausule om te voorkomen dat je geld straks onnodig naar de overheid vloeit. Dit geldt niet als het om alleenstaande gaat. Dan is deze clausule niet opgenomen omdat dat geen effect heeft. De erfenis is dan altijd direct opeisbaar na overlijden.

  • Het meervoud van AWBZ clausule of WLZ clausule is awbz clausules