Rechter

Rechter

Home » Woordenboek » Rechter
8.5

Wat is een rechter?

De rechter is een persoon die rechtspreekt in een rechtbank. Deze persoon zal jouw zaak behandelen als je er niet samen uit kunt komen of je als volgens de wet een verzoek moet indienen bij de rechtbank. Bijvoorbeeld een echtscheidingsverzoek.

Verschillende rechters

De RechtspraakEr zijn verschillende categorieën rechters ‘in eerste aanleg’ (dus bij een rechtbank). Bijvoorbeeld de kantonrechter, die oordeelt over geschillen die gaan over een bedrag tot maximaal € 25.000 en ook over vele erfrechtelijke geschillen.

Er is ook de familierechter, strafrechter en bestuursrechter. Als je in hoger beroep gaat tegen een uitspraak van een rechter of rechters, dan wordt jouw hoger beroep zaak behandeld door raadsheren van een gerechtshof.

Bevoegde rechter

Het is belangrijk om te weten bij welke rechter jij jouw procedure moet starten. Anders loop je het risico dat je bij de onbevoegde rechtsprekende instantie terechtkomt en de behandeling van jouw zaak vertraging oploopt. Het hangt van het onderwerp van de zaak af welke rechterbank bevoegd is om die te behandelen.

  • Het meervoud van rechter is rechters

Lees meer over Rechter op Wikipedia