Waarom is het huwelijksgoederenregister openbaar?

Waarom is het huwelijksgoederenregister openbaar?

Home ยป Waarom is het huwelijksgoederenregister openbaar?
8.6
Waarom is het huwelijksgoederenregister openbaar?

Het register is openbaar omdat de inschrijving dan werkt tegen derden. Alleen als zij van tevoren op de hoogte konden zijn van de afspraken zijn ze er aan gebonden.

De openbaarheid van het huwelijksgoederenregister

Recht of Wet

Het huwelijks goederenregister is een openbaar register. Huwelijksvoorwaarden moeten worden geregistreerd bij het openbare huwelijksgoederenregister. Die inschrijving is echter niet verplicht voor de geldigheid van huwelijksvoorwaarden tussen echtgenoten. Het is wel vereist om de huwelijksvoorwaarden te laten gelden (dus in te kunnen roepen) tegen derden, bijvoorbeeld schuldeisers van jou en jouw partner.

Bescherming voor schuldeisers

Door middel van huwelijksvoorwaarden kan je regelen dat jullie niet aansprakelijk zijn voor elkaars schulden. Hierdoor hebben derden (schuldeisers) minder mogelijkheden. Voor de bescherming van deze derden is het daarom nodig dat het huwelijksgoederenregister openbaar is. Zij kunnen dan weten dat er tussen jullie huwelijksvoorwaarden gelden en er dus geen huwelijksgemeenschap is, in afwijking van de gemeenschap van goederen.

Raadplegen huwelijksgoederenregister

Om een registratie in het huwelijksgoederenregister op te kunnen zoeken, heb je twee achternamen en de datum van het huwelijk nodig. Daardoor kan niet iedereen zomaar alles vinden. Dit is om de privacy van personen en persoonsgegevens te beschermen. Ook staat de inhoud van de akte niet in het register, maar alleen de registratie (gegevens van de akte, zoals naam en huwelijksdatum). De registratie van huwelijksvoorwaarden in het register gaat terug tot 1996.

Kijk voor meer informatie over het huwelijksgoederenregister op rechtspraak.nl.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Huwelijkse Voorwaarden