Wanneer coöperatie en wanneer een vereniging?

Wanneer coöperatie en wanneer een vereniging?

Home » Wanneer coöperatie en wanneer een vereniging?
8.6
Wat is het verschil tussen een coöperatie en een vereniging

Beiden zien op het samenwerken in groepsverband aan een bepaald doel. Maar de coöperatie is in eerste instantie gericht op het samen ondernemen in economische zin. De vereniging is juist niet gericht op het maken van winst.

Coöperatie of een vereniging

De coöperatie en vereniging zijn rechtsvormen die zijn gericht op samenwerking. De coöperatie is een eigenlijk een bijzondere vereniging. Kies je een coöperatie of een vereniging? Wat is het exacte verschil. Voor de coöperatie gelden een aantal afwijkende en aanvullende regels.

Cooperatie Kassen

Commerciële activiteiten

Je kiest voor een coöperatie als je met een onderneming winst maakt en die winst wilt uitkeren aan de leden. Een coöperatie mag dus een winstoogmerk hebben. Daarom is de coöperatie geschikter dan een vereniging voor het maken van winst met een bedrijf. Ook het voor de leden op een andere manier willen behalen van een financieel voordeel kan soms beter in een coöperatie. Bijvoorbeeld als particulieren samen energie willen besparen en opwekken. Dat kan dan met een energiecoöperatie. Wat ook een bekend voorbeeld is, de inkoopcoöperatie. Hier is het doel om voordeel te halen door samen in te kopen. De leden van de coöperatie zijn vaak ondernemers. Dat ben je sneller dan je zou denken. Als je bijvoorbeeld samen een windmolen gaat kopen en bouwen, dan ben je ondernemer.

Is het doel om de leden te voorzien in ‘stoffelijk voordeel’ (zoals kostenbesparing of winst)?In dat geval moet je zelfs verplicht kiezen voor een coöperatie in plaats van een verenging. Een vereniging mag dat namelijk niet als doel hebben. De coöperatie kent een lange geschiedenis in Nederland.

Maatschappelijke activiteiten

Als jouw activiteiten meer een maatschappelijk dan economisch karakter hebben, dan past een vereniging daar beter bij dan een coöperatie. Een vereniging mag wel een onderneming of bedrijf hebben en winst maken. Maar het grote verschil is dat je die winst niet mag verdelen onder de leden. Meestal heeft de vereniging dan ook geen winstoogmerk. Typische verenigingen zijn sportverenigingen, toneelverenigingen en andere clubjes. Ze hebben in eerste instantie een maatschappelijk of cultureel doel.
Je kan ook lezen wat het verschil is tussen een vereniging en een stichting, of onze animatie daarover bekijken.

Kies de juiste rechtsvorm

Je keuze voor de juiste rechtsvorm is belangrijk. Handel je niet overeenstemming met de doelstellingen dan kan dat bestuursaansprakelijkheid opleveren. Dus een coöperatie of een vereniging kan veel uitmaken. Een vereniging die winst uitkeert aan de leden, dat kan absoluut niet. De fiscus zal hier ook direct op reageren. Een coöperatie die niet gaat ondernemen zal problemen met de leden krijgen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Verenigingen