Wanneer coöperatie in plaats van vereniging?

Wanneer coöperatie in plaats van vereniging?

Home » Wanneer coöperatie in plaats van vereniging?
8.6

Coöperatie of vereniging

Wanneer kies ik voor een coöperatie in plaats van een vereniging?
De coöperatie en vereniging zijn rechtsvormen die zijn gericht op samenwerking. De coöperatie is een bijzondere vereniging met een aantal afwijkende en aanvullende regels.

Commerciële activiteiten

Je kiest voor een coöperatie als je met een onderneming winst maakt en die winst wilt uitkeren aan de leden. Een coöperatie mag dus een winstoogmerk hebben. Daarom is de coöperatie geschikter dan een vereniging voor het maken van winst met een bedrijf of bijvoorbeeld als particulieren samen energie willen besparen en opwekken. Dat kan dan met een energiecoöperatie.

Als je de leden wilt voorzien in ‘stoffelijk voordeel’ (zoals kostenbesparing of winst) door het sluiten van overeenkomsten met die leden, moet er zelfs verplicht worden gekozen voor een coöperatie in plaats van een verenging.  Een vereniging mag dat namelijk niet als doel hebben.

Maatschappelijke activiteiten

Als jouw activiteiten meer een maatschappelijk dan economisch karakter hebben, dan past een vereniging daar beter bij dan een coöperatie. Een vereniging mag wel een onderneming of bedrijf hebben en winst maken, maar mag dat niet verdelen onder de leden. Meestal heeft de vereniging dan ook geen winstoogmerk. Typische verenigingen zijn sportverenigingen, toneelverenigingen en andere clubjes. Ze hebben in eerste instantie een maatschappelijk of cultureel doel.
Je kan ook lezen wat het verschil is tussen een vereniging en een stichting, of onze animatie daarover bekijken.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Oprichting vereniging