Wat is het gevolg als er geen rente betaald wordt?

Wat is het gevolg als er geen rente betaald wordt?

Home ยป Wat is het gevolg als er geen rente betaald wordt?
8.4
Wat als ik geen rente betaal over een schenking op papier?

Als er geen rente betaald is, dan heeft de schenking niet voldaan aan de eisen die de belastingdienst hieraan stelt. Je moet deze bedragen dan optellen bij het vermogen voor de erfenis. Je loopt ook de kans op een naheffing voor de vermogensrendementsheffing.

Rente over schenking op papier

Over de schenking op papier moet rente worden betaald. Die rente moet ook daadwerkelijk ieder jaar betaald zijn. Het is dus niet voldoende om de rente bij de hoofdsom bij te schrijven. Als er geen rente is betaald en de schenker komt te overlijden moet alsnog over de schenking erfbelasting worden betaald. De schenking op papier heeft dan niet het beoogde effect gehad.

Reparatie mogelijk

Het is nog wel mogelijk om achteraf de rente te betalen. Dat moet dan wel binnen 180 dagen voor het overlijden gebeuren. Je moet dan de lopende rente betalen en rente op rente over alle jaren dat geen rente betaald is.

De fiscus is behoorlijk streng bij deze schenkingen. Ze hebben tot doel om een besparing op de erfbelasting te bereiken. De fiscus ziet dus toe op naleving van de betaling van rente. Realiseer je dit vooraf. Heb je geen mogelijkheid om de rente daadwerkelijk te betalen, begin dan liever niet aan een schenking op papier.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?