Hypotheek afsluiten

Home » Wonen » Hypotheek afsluiten
8.4
de goedkoopste notaris

Wat doet de notaris bij afsluiten hypotheek

Meer zekerheid over hoeveel je kunt lenen en bieden

Je wilt je hypotheek afsluiten. Dan heb je in ieder geval ook een notaris nodig.

De notaris zorgt voor de hypotheekakte. Bovendien zorgt de notaris voor inschrijving van de hypotheekakte in het Kadaster.

De notaris verzorgt ook het financiële deel. De hypotheekverstrekker stort het geld op de speciale rekening bij de notaris. Die zorgt er dan weer voor dat het op het juiste moment op de rekening van de verkoper komt te staan. Ook zorgt de notaris voor de betaling van alle facturen die met de transactie te maken hebben. Zoals de rekening van de makelaar(s), het Kadaster en de notaris zelf.

Wat moet je regelen?

Voor een geldige hypotheek is een notaris verplicht. De inhoud van de hypotheekakte wordt voorgeschreven door de hypotheekhouder (meestal een bank). Die hebben een modelcontract. Het contract is meestal aangepast aan de hand van jouw wensen. De notaris krijgt de gegevens van de bank of tussenpersoon en maakt de akte.

  • Een hypotheekakte
  • Inschrijving in Kadaster
  • Afhandeling van het geldverkeer

Naar de notaris

Voor het afsluiten van een hypotheek moet je persoonlijk naar de notaris. De hypotheekakte is een van de aktes die je dus niet bij volmacht kan tekenen. Tenzij je een notariële volmacht laat opstellen en ondertekenen bij de notaris. Die notaris zal je in een gesprek uitleggen waar je voor tekent.

Onderzoek door de notaris

De notaris doet verschillende belangrijke onderzoeken. De notaris staat garant voor de kwaliteit van de hypotheek. Zo onderzoekt de notaris in het Kadaster de gegevens van het pand, eventuele ingeschreven hypotheken. Van de betrokken personen onderzoekt de notaris de ID gegevens aan de hand van een geldige legitimatie. Een hypotheek afsluiten kan dus uitsluitend bij de notaris afgerond.

Onafhankelijk advies. Plan gratis uw eerste gesprek.