Wat is een geldig ID bewijs?

Wat is een geldig ID bewijs?

Home » Wat is een geldig ID bewijs?
8.6

Wat is een geldig ID bewijs

Wat is een geldig ID bewijs in Nederland

Een geldige ID bewijs is een paspoort, een ID kaart, een rijbewijs, een reisdocument voor vluchtelingen of vreemdelingen en een diplomatiek of dienstpaspoort.

Waarmee kan je jezelf legitimeren bij een notaris?

ID Bewijs Paspoort

Als je voor het eerst bij de notaris komt voor het opmaken van stukken dan is de notaris wettelijk verplicht om je identiteit vast te stellen (legaliseren). Dat doet de notaris aan de hand van een wettelijk en geldig ID bewijs. De notaris mag jouw identiteitsbewijs kopiëren en bewaren. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Notarissen zijn onderworpen aan een hele reeks van geheimhoudingen en beschermingen. Zie ook WWFT.

De notaris controleert de gegevens van het ID bewijs in de online databank VIS. Daarin staan ook de vermiste en gestolen ID bewijzen.

Online legitimeren

idin

Je kan voor een aantal diensten je ook online legitimeren. Zoals voor alle aktes die je bij Notariële Diensten maakt. Bijvoorbeeld voor de Verklaringen van Erfrecht. Daarbij maak je gebruik van iDIN. De door de banken opgezette dienst om online te legitimeren. Deze methode is zeer veilig en je hoeft er de deur niet voor uit.

Geldig ID Bewijs

Geldige ID bewijzen zijn:

  • Paspoort (mag ook van een ander land zijn);
  • Nederlandse identiteitskaart;
  • Reisdocument voor vluchtelingen of vreemdelingen;
  • Nationaal, diplomatiek of dienstpaspoort;
  • Rijbewijs.

Al deze documenten mogen niet verlopen zijn en in origineel aan de notaris worden getoond.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Legaliseren