Hypotheek oversluiten

Home » Wonen » Hypotheek oversluiten
8.5
de goedkoopste notaris

Hypotheek oversluiten bij de notaris

Meer zekerheid over hoeveel je kunt lenen en bieden

Je wilt je hypotheek oversluiten. Dan heb je een notaris nodig.

Wat doet de notaris bij oversluiten hypotheek

De notaris zorgt voor de nieuwe hypotheekakte. Bovendien zorgt de notaris dat de oude hypotheekakte wordt uitgeschreven bij het Kadaster. Dat heet juridisch het doorhalen van de hypotheek, royement. Bovendien zorgt de notaris voor inschrijving van de nieuwe hypotheekakte in het Kadaster.

Doorhalen hypotheek

Een hypotheek kan alleen doorgehaald worden als de hypotheekschuld is afgelost. De notaris zorgt dat de nieuwe hypotheek wordt gebruikt om de oude af te lossen. Dat gaat via de rekening van de notaris. Notarissen hebben een speciale bankrekening waar ze dat soort gelden veilig op kunnen verrekenen (derdengeldrekening). De notaris doet de financiële afhandeling van de hele transactie. Hij vraagt de defintieve aflosnota op. Hij vraagt alle rekeningen van de betrokken partijen op. Incassseert het geld, verrekent alle kosten.

Naar de notaris

Voor het afsluiten van een hypotheek moet je persoonlijk naar de notaris. Die zal je in een gesprek uitleggen waar je voor tekent.

Onderzoek door de notaris

De notaris doet verschillende belangrijke onderzoeken. De notaris staat garant voor de kwaliteit van deze oversluiting. Zo onderzoekt de notaris in het Kadaster de gegevens van het pand, alle ingeschreven hypotheken. Van de betrokken personen onderzoekt de notaris de ID gegevens aan de hand van een geldige legitimatie.

Onafhankelijk advies. Plan gratis uw eerste gesprek.