Achterhalen testament van mezelf of ex-partner?

Achterhalen testament van mezelf of ex-partner?

Home ยป Achterhalen testament van mezelf of ex-partner?
8.6
Hoe kom ik erachter of ik en mijn ex-partner testamenten hebben gemaakt?

Je kan alleen voor jezelf controleren of je een testament hebt gemaakt. Daar kom je achter door dit na te vragen bij het CTR of door het na te vragen bij een notaris.

Testament achterhalen

Het kan voor komen dat je niet er niet meer zeker weet of je ooit met jouw ex-partner wel of geen testamenten hebt laten maken. Hoe kan je dat nog controleren?

Testament ex-partner

Of jouw ex-partner een testament heeft laten maken kan je in het algemeen niet achter komen. Dat valt namelijk onder het geheim van het testament.

Achterhalen testament van jezelf

Je kunt wel uitzoeken of je zelf een testament hebt gemaakt. Dat kan op twee manieren:

  1. Je gaat persoonlijk naar het Centraal Testamentenregister (CTR) in Den Haag. Je legitimeert jezelf, vult een formulier in en ze zoeken voor jou uit wat ze kunnen vinden. Ze geven je bericht als het resultaat bekend is.
  2. Je vraagt aan een notaris of hij of zij voor jou navraag doet bij het CTR. Daarvoor zal de notaris kosten in rekening brengen. Die kosten verschillen per notaris. Vraag dus altijd eerst een offerte.
Ondertekenen

Notaris die testament heeft gemaakt

Als je nog een vaag vermoeden hebt bij welke notaris je destijds jouw testament hebt gemaakt, kan je die notaris benaderen die vervolgens in het archief zal kijken. Een lijst van alle notarissen in Nederland vind je in het register Notariaat. Mocht je ook geen vermoeden hebben, dan val je terug op de twee hiervoor beschreven mogelijkheden.

Snelle oplossing

Je kan ook nieuw testament maken. Daarmee vervalt dan je oude testament. Ongeacht of je nog weet wat daar in stond. De eerste zin van je nieuwe testament is namelijk: “Hiermee herroep ik al mijn vorige testamenten en uiterste wilsbeschikkingen”.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament herroepen