Ex-partner werkt niet mee bij akte van verdeling

Ex-partner werkt niet mee bij akte van verdeling

Home » Ex-partner werkt niet mee bij akte van verdeling
8.6
Mijn ex-partner werkt niet mee met de akte van verdeling. Wat kan ik doen?

Eerst moet je proberen het samen op te stellen. Als dat niet lukt kan je een onafhankelijke derde inschakelen om jullie te helpen. Mocht ook dit niet werken dan kan je naar de rechter voor vervangende toestemming.

Geen medewerking bij opmaken akte van verdeling

boos of conflict

De akte van verdeling is de notariële akte die je na de echtscheiding samen moet maken en ondertekenen. Met die akte regel je de verdeling van de echtelijke of gezamenlijke woning en hypotheek. Soms kunnen ex-partners samen geen akte van verdeling maken. Bijvoorbeeld als niet beide partners de akte willen ondertekenen. Er ontstaat dan een probleem, omdat jullie moeten verdelen. Hoe kan je dan alsnog tot verdeling overgaan? Lees daarvoor ons stappenplan.

Stappenplan

  1. Probeer eerst samen een akte van verdeling op te stellen en te ondertekenen.
  2. Als jullie dat niet lukt, probeer dan om met inschakeling van een onafhankelijke derde tot overeenstemming te komen. Dat kan een familielid, gezamenlijke kennis of mediator zijn.
  3. Als één van de partners uiteindelijk niet wilt meewerken aan de verdeling, moet je aan de rechter vervangende toestemming vragen. De rechter kan aan jullie vragen of jullie het niet alsnog samen kunnen oplossen.

De uitspraak van de rechter vervangt de toestemming van de partner die niet wil meewerken. De uitspraak van de rechter vervangt de akte van verdeling. De rechter zal deze toestemming meestal geven, omdat beide partners wettelijk verplicht zijn om over te gaan tot verdeling. Ook kan de rechter een van de partners machtigen om de woning zonder medewerking van de ander te verkopen en te leveren.

Let op: een procedure bij de rechter kost (veel) tijd en geld. Onze tip is om altijd te proberen om er samen uit te komen zonder tussenkomst van een rechter. Alleen als het echt niet anders kan, ga je naar de rechter.

Uitelkaar.nl

Zelf je scheiding regelen, dat kan bij Uitelkaar.nl

Op het online scheidingsplatform kan je zelf met begeleiding van een casemanager je eigen scheidingsconvenant en ouderschapsplan opstellen. In je eigen tijd en tempo. Aan het einde van het traject bekijkt en bespreekt een familierechtadvocaat alles met jullie en dient hij het in bij de rechtbank. Alles tegen een vaste lage prijs.
Kijk voor meer informatie op Uitelkaar.nl.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Akte van verdeling