Heeft mijn moeder een testament

Heeft mijn moeder een testament

Home » Heeft mijn moeder een testament
8.6
Heeft mijn moeder een testament?

Dat kan alleen je moeder zelf uitzoeken. Zij kan bij het Centraal Testamentenregister opvragen of zij ooit een testament heeft opgesteld.

Testament opvragen

geheim

Mijn moeder heeft het erover gehad dat ze ooit een testament heeft laten maken. Hoe kom ik er achter of dit zo is? Inhoudelijk hoef ik niks te weten. Alleen of er een testament is, hoe los ik dit op?

De vraag of iemand een testament heeft gemaakt is in Nederland geheim, dat heet het testamentgeheim. Dat geldt niet alleen voor de inhoud, maar dus ook voor de vraag of je een testament gemaakt hebt.

Zelf opvragen

Sinds 2020 kan je wel zelf opvragen of je een testament hebt opgesteld. Je kan bij het Centraal Testamentenregister gratis opvragen of er op jouw naam een testament staat geregistreerd. Je kan dat ook tegen betaling opvragen via een notaris.

Testamentgeheim

Het testamentgeheim is één van de basisregels van ons stelsel van testamenten. Het is iemands laatste wil. Die wordt pas bekend na overlijden.

De achterliggende gedacht is dat de opsteller van het testament dat in vrije wil kan en mag doen. Als bekend zou worden dat er een testament is, dan zou de opsteller onder druk kunnen worden gezet om de inhoud bekend te maken. Bijvoorbeeld met de achterliggende gedachte om die persoon te dwingen het testament te wijzigen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Vraag het de notaris