Hoe herken ik een betrouwbare derdengeldrekening?

Hoe herken ik een betrouwbare derdengeldrekening?

Home ยป Hoe herken ik een betrouwbare derdengeldrekening?
8.6
Hoe weet ik of een derdengeldrekening betrouwbaar is?

Alleen bepaalde beroepsgroepen mogen een derdengeldrekening hebben. Die heeft ook een bepaalde naam. Andere organisaties hebben ook soms dergelijke rekeningen. Die hebben dan meestal de naam van de organisatie in hun rekeningnaam.

Stichting derdengeldrekening herkennen

geld

Alleen bepaalde beroepen mogen een echte derdengeldrekening hebben. Dat zijn de notaris, advocaten en deurwaarders. Als een van deze personen je verwijst naar een derdengeldrekening, kan je erop vertrouwen dat het in orde is. Is het een andere partij? Dan is het nooit een formele derdengeldrekening.

De formele derdengeldrekening is altijd gekoppeld aan een stichting; de Stichting derdengelden. De naam derdengeldrekening zal ook bij de rekening staan. Daar kan je een derdengeldrekening aan herkennen.

Doel derdengeldrekening

De Wet op het notarisambt (Wna) stelt het voor notarissen verplicht om een derdengeldrekening te hebben. Op basis van deze wet kan een notaris tijdelijk geld onder zich houden en apart zetten. Het doel is om het geld gescheiden te houden van de kantoorrekening van de notaris en ter bescherming van oneigenlijk gebruik of faillissement.

Als een notaris een fout maakt met geld op een derdenrekening is dat een zeer ernstig vergrijp. De tuchtrechter geeft hier zware straffen voor. Heeft de notaris geld van die rekening voor eigen gebruik opgenomen? Dan is het vaak een reden voor (tijdelijk) ontslag als notaris.

Er is geld van mijn rekening afgeschreven, wat moet ik doen?

Is er geld van jouw rekening afgeschreven door een stichting derdengelden? Kijk dan op de site stichtingderdengelden.nl en zie wat je kan doen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Stichting derdengelden