Hoe krijg ik voordeel bij erfbelasting met een verrekenbeding?

Hoe krijg ik voordeel bij erfbelasting met een verrekenbeding?

Home » Hoe krijg ik voordeel bij erfbelasting met een verrekenbeding?
8.6
Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik minder erfbelasting hoef te betalen?

Met een finaal verrekenbeding kun je de erfbelasting verlagen. Bij overlijden worden de huwelijkse voorwaarden opgeheven. De helft van de bezittingen komt dan de langstlevende partner toe.

Finaal verrekenbeding voor minder erfbelasting

verrekenbeding

Het finaal verrekenbeding is een beding dat je kunt opnemen in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. In dit beding staat dat als jullie uit elkaar gaan, het gemeenschappelijk vermogen wordt verdeeld alsof jullie geen voorwaarden hebben opgesteld. Dit geldt ook bij overlijden. Dat kan een belastingvoordeel opleveren.

Voordeel erfbelasting bij overlijden

Bij echtgenoten die getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden is er geen gemeenschappelijk bezit of dit gemeenschappelijk bezit is beperkt. Bij overlijden zal de langstlevende het bezit van de overleden echtgenoot erven. Die moet daarover erfbelasting betalen. Om die belasting te verlagen neem je een finaal verrekenbeding op.

Bij overlijden worden de voorwaarden immers opgeheven en is er alsnog een gemeenschap van goederen. Hierdoor is de helft van het bezit namelijk alsnog van de langstlevende partner. Een dergelijk finaal verrekenbeding kun je beter niet opnemen bij huwelijkse voorwaarden die zijn opgesteld in verband met grote schulden. Doe je dat wel? Dan zijn de schulden ook voor de langstlevende partner bij overlijden.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Aangifte erfbelasting