Ik ben nog getrouwd maar wil samenwonen met iemand anders, kan dat?

Ik ben nog getrouwd maar wil samenwonen met iemand anders, kan dat?

Home » Ik ben nog getrouwd maar wil samenwonen met iemand anders, kan dat?
8.6
Ik ben nog getrouwd maar wil samenwonen met iemand anders. Kan dat?

Ja, dat kan. Je kunt samenwonen met iemand anders als je nog getrouwd bent. Let wel op als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Deze gemeenschap eindigt pas op het moment van echtscheiding.

Getrouwd, maar samenwonen met iemand anders

Je kunt met iemand anders gaan samenwonen, ook al ben je nog getrouwd. Dat zie je vaker, bij een relatie die stuk loopt doordat één van beiden verliefd is op een nieuwe partner. De formele scheiding kan namelijk lang op zich laten wachten.

samenwonen

Waar je wel op moet letten is dat als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, deze gemeenschap zal blijven bestaan. Die gemeenschap eindigt pas met een echtscheiding. Het vermogen (of de schulden) dat jij met je nieuwe partner opbouwt valt voor de helft in de gemeenschap met je echtgenoot/echtgenote. Het is dus logischer om de gemeenschap te ontbinden met een akte van verdeling.

Maar één fiscale partner

Je kunt trouwens maar één fiscale partner hebben. Als je getrouwd bent dan is dat automatisch degene met wie je getrouwd bent. Zo heeft de Belastingdienst dat geregeld. Dat kan dus lastig zijn bij het bepalen van de fiscale gevolgen van het samenwonen.

Maar 1x getrouwd

Voor het geval je twijfelt, je mag in Nederland voor de wet niet met meer dan 1 persoon tegelijk getrouwd zijn. Als je met meer mensen trouwt, dat noem je bigamie, dan is dat strafbaar. Er zijn landen op de wereld waar andere regels gelden.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Samenlevingscontract