Kan ik een voogd aanwijzen voor mijn ongeboren kind?

Kan ik een voogd aanwijzen voor mijn ongeboren kind?

Home » Kan ik een voogd aanwijzen voor mijn ongeboren kind?
8.5

Voogd aanwijzen voor ongeboren kind

Kunnen wij een voogd aanwijzen voor ons ongeboren kind?

ongeboren kindJa, maar je kan geen voogd aanwijzen als het je eerste kind is. Er is een fors verschil tussen het vastleggen van de voogdij bij een notaris en zelf bij de rechtbank. Als je het bij de notaris doet dan kan je in de akte een zin toevoegen: “en voor mijn toekomstige kinderen”. De akte kan alleen maar opgesteld als er minimaal één kind is. Anders wordt het een vreemde akte, die ook niet in te schrijven is in de registers. Je kan namelijk geen rechten geven aan een ongeboren kind. Wat je bij de notaris regelt is een voogdijtestament. Een heel klein testament dat uitsluitend de voogdij regelt. De notaris schrijft dit testament ook in bij het Centraal Testamenten Register (CTR).
De praktische oplossing is dan ook dat je wacht tot er minimaal één kind is in jullie gezin. Dan regel je daar de voogdij voor. Vervolgens bepaal je dat die voogdij ook direct van toepassing is voor de kinderen die nog geboren moeten worden. Zijn jullie dus in afwachting van je eerste kind, ga daar dan gewoon van genieten en regel deze zaken over een paar maanden. Voogdij ziet alleen op de situatie dat beide ouders zijn overleden, dus dat zal niet snel gebeuren.
Deze manier van voogdij regelen kan alleen bij de notaris, bij de rechtbank kan je alleen voor al geboren kinderen de voogdij regelen.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?