Kan ik een voogd aanwijzen voor mijn ongeboren kind?

Kan ik een voogd aanwijzen voor mijn ongeboren kind?

Home » Kan ik een voogd aanwijzen voor mijn ongeboren kind?
8.6
Kan ik een voogd aanwijzen voor mijn ongeboren kind?

Nee, niet als het je eerste kind is. Je kan bij de notaris een voogdijtestament opstellen, maar alleen als je minimaal één kind hebt. In dat testament kan je wel voor eventuele toekomstige kinderen alvast een voogd regelen.

Voogd aanwijzen voor ongeboren kind

ongeboren kind

Je kan geen voogd aanwijzen als het eerste kind nog niet geboren is. Er is een fors verschil tussen het vastleggen van de voogdij bij een notaris en bij de rechtbank.

Als je het bij de notaris doet dan kan je in de akte een zin toevoegen: “en voor mijn toekomstige kinderen”. De akte kan alleen worden opgesteld als er minimaal één kind is. Anders wordt het een vreemde akte, die ook niet in te schrijven is in de registers. Je kan namelijk geen rechten geven aan een ongeboren kind. Wat je bij de notaris regelt is een voogdijtestament. Een heel klein testament dat uitsluitend de voogdij regelt. De notaris schrijft dit testament ook in bij het Centraal Testamenten Register (CTR).

Praktische oplossing voor voogdij

De praktische oplossing is dan ook dat je wacht tot er minimaal één kind is in jullie gezin. Dan regel je daar de voogdij voor. Vervolgens bepaal je dat die voogdij ook direct van toepassing is voor de kinderen die nog geboren moeten worden. Zijn jullie dus in afwachting van je eerste kind, ga daar dan gewoon van genieten en regel deze zaken over een paar maanden. Voogdij ziet alleen op de situatie dat beide ouders zijn overleden, dus dat zal niet snel gebeuren.

Deze manier van voogdij regelen kan uitsluitend bij de notaris. Bij de rechtbank kan je alleen voor al geboren kinderen de voogdij regelen. Lees ook: Voogd aanwijzen bij de rechtbank.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament