Voogdij bij rechtbank of notaris?

Voogdij bij rechtbank of notaris?

Home ยป Voogdij bij rechtbank of notaris?
8.5
Moet ik de voogdij bij de rechtbank of bij de notaris regelen?

Je kunt de voogdij regelen bij de rechtbank en bij de notaris. Er zitten een aantal verschillen tussen. Zoals de kosten, de hulp die je krijgt en de openbaarheid.

De voogdij regelen

voogdij bij rechtbank of notaris

Er zijn een aantal verschillen, die hebben te maken met hoeveel hulp je wilt, de prijs, of de openbaarheid.

Wat is het verschil en waarom zou ik voor de notaris kiezen? Je kan via een formulier op de site van de rechtspraak een inschrijving doen in het gezagsregister. Wat zijn de verschillen? Bij de notaris moet je betalen, bij de rechtbank alleen voor de stukken die je extra aan moet leveren.

Overleg

Met de notaris kan je overleggen. Mogelijk wil je wel meer dan alleen de voogdij regelen. Heb je ook nog andere wensen als jullie allebei overlijden. Bij de rechtbank is geen advies of overleg.

Voogdij toekomstige kinderen

Bij de notaris kun je ook de voogdij voor toekomstige kinderen regelen. Je geeft dan een voogd op voor de kinderen die je nu hebt en de kinderen die nog geboren moeten worden. Bij de rechtbank is dat niet mogelijk. Hier kun je alleen bestaande kinderen opgeven.

Bewind over de erfenis

Je kunt de erfenis van de kinderen onder bewind plaatsen van iemand die toezicht houdt. Op die manier kunnen de kinderen niet zelf over de erfenis beslissen nadat ze 18 zijn geworden. Dit kun je niet regelen bij de rechtbank en wel bij de notaris.

Alle kinderen tegelijk

Bij de notaris regel je de voogdij voor alle kinderen tegelijk. Bij de rechtbank moet je voor ieder kind een formulier invullen. Dat formulier is ook nog eens behoorlijk gebruikersonvriendelijk.

Geen geboorteakte

Als je het schriftelijk regelt bij de rechtbank dan moet je een gewaarmerkte geboorteakte aanleveren. Dat kost je per kind ongeveer 12 euro. Als je het met je DigiD doet vervallen deze kosten. Bij de notaris hoef je deze kosten niet apart te betalen. De notaris doet dergelijke onderzoeken standaard binnen het tarief.

Geheim of openbaar

Het gezagsregister bij de rechtbank is in principe openbaar. Iedereen kan dus opvragen hoe jij de voogdij geregeld hebt. Bij de notaris is dat niet het geval.

Maak je keuze

Je kan het formulier van de website van de rechtbank downloaden of inloggen met je DigID.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament