Kans dat beide ouders overlijden

Kans dat beide ouders overlijden

Home » Kans dat beide ouders overlijden
8.6
Hoe groot is de kans dat beide ouders overlijden?

Die kans is extreem klein in Nederland. De kans dat het dan ook nog tegelijk gaat plaatsvinden is nog veel minder. De laatst gepubliceerde cijfers in 2011 telden 330 kinderen waarvan beide ouders waren overleden.

Echte weeskinderen

Veel ouders willen zaken regelen voor het geval dat zij beiden komen te overlijden. De angst dat dit gebeurt is een reële angst. Alleen die is niet gebaseerd op cijfers. De angst komt door de grote schok die het oplevert als we horen dat veel mensen tegelijk omkomen. De cijfers tonen aan dat het gelukkig in de praktijk bijna nooit voorkomt.

Het CBS publiceerde eind 2011 cijfers. In heel Nederland waren op dat moment 330 kinderen waarvan beide ouders waren overleden. Als we er voor ons beeld dan ook nog bij bedenken dat hier broertjes en zussen bijzitten, dan is duidelijk, een hele kleine kans.

Rampenclausule

Het opnemen in een testament van bepalingen die regelen wat er moet gebeuren als beide ouders overlijden noemen we een rampenclausule. Juristen vinden het heel interessant om dergelijke “als dan” zaken te gaan regelen. Ze zijn theoretisch heel leuk en je kan er fors uren op schrijven. Zoals uit de cijfers blijkt, je bent iets aan het regelen voor een situatie die zich zelden zal voordoen.

Voogdij regelen

Brief

Ondanks dat het niet vaak voorkomt is het regelen van de voogdij wel aan te bevelen. Je kan dat eenvoudig opnemen in een testament. Zijn beide ouders overleden terwijl er nog minderjarige kinderen waren? Dan zal de voogd die kinderen verder opvoeden. Bij de notaris kan je ook direct het bewind over de erfenis van de kinderen regelen.

Half wezen

De kans dat kinderen één van beide ouders verliezen is ook niet enorm groot, maar natuurlijk wel groter. Statistisch gezien verliezen ze twee keer zo vaak hun vader dan hun moeder. Bij getrouwde stellen is de andere ouder dan per definitie de voogd.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament