Moet ik voor een BV langs bij de notaris?

Moet ik voor een BV langs bij de notaris?

Home ยป Moet ik voor een BV langs bij de notaris?
8.6
Moet ik persoonlijk langs bij de notaris als ik een BV wil oprichten?

Ja, je moet zeker persoonlijk langs. Op grond van wettelijke richtlijnen moet de notaris controleren wie er een BV opricht. Dat gaat veel verder dan het controleren van de legitimatiebewijzen. Strenge controleregels moeten voorkomen dat BV’s worden gebruikt voor het witwassen van geld of als dekmantel voor terroristen.

Moet ik voor een BV langs bij de notaris?

langs notaris

Moet je persoonlijk langs bij de notaris? Een BV kan in Nederland alleen worden opgericht door een notaris. De personen die een BV oprichten moeten zich persoonlijk legitimeren. Dat is om misbruik te voorkomen.

Maar dat legitimeren hoeft niet altijd bij de notaris die de akte opstelt. In overleg met jouw notaris kan je bij iedere notaris in Nederland je legitimeren. Notarissen rekenen wel een vergoeding voor de legitimatie. Doe je het bij de notaris die de BV opricht voor jou dan is het kosteloos. Bij de notaris teken je dan ook direct een volmacht. Met die volmacht zorgt de notaris die de BV opricht dat alles in orde komt.

Als je met meer mensen een rechtspersoon opricht dan hoef je dus niet met zijn allen rond de tafel bij de notaris. Iedereen kan op het moment dat hem/haar dat goed uitkomt langs bij de notaris en een volmacht tekenen.

Notaris strafbaar bij te weinig controle

Let wel op. Ook hierop zijn uitzonderingen. Steeds meer notarissen willen wel degelijk iedereen aan tafel. De notaris kan zelf invullen op welke manier hij aan zijn onderzoeksplicht wil voldoen. Als de notaris achteraf een verwijt kan worden gemaakt, dat er te weinig is gecontroleerd, dan is de notaris strafbaar. Er staan forse straffen op het meewerken aan het oprichten van BV terwijl je weet dat het niet in orde was.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Oprichting BV