Moet ik testament herzien?

Moet ik testament herzien?

Home ยป Moet ik testament herzien?
8.6
Moet ik mijn testament herzien om de zoveel jaar?

Nee, dat hoeft wettelijk gezien niet. Het testament blijft altijd geldig. Het kan wel verstandig zijn om je testament regelmatig te herzien. Bijvoorbeeld als je kinderen hebt gekregen, een eigen huis of verbeterde of verslechterde familierelaties.

Testament herzien

testament herzien

Het is niet wettelijk verplicht om je testament te herzien. Een testament heeft geen houdbaarheidsdatum en blijft dus altijd geldig.

Wel kan jouw testament door belangrijke wijzigingen in jouw leven niet meer aansluiten bij jouw huidige situatie of wensen. Denk bijvoorbeeld aan wel of geen kinderen gekregen, eigen huis of tweede huis gekocht en verbeterde of verslechterde familierelaties.

Het is daarom wel verstandig om eens in de vijf jaar goed naar de inhoud van jouw testament te kijken. Dan kan je beoordelen of alles hetzelfde is gebleven en of jouw testament nog steeds bij jou aansluit. Of kan het testament herzien en dus wijzigen.

Wijziging testament via notaris

Als er iets is gewijzigd wat je ook in je testament wilt wijzigen, dan ga je naar de notaris. Het zelf wijzigen van jouw testament (met bijschrijvingen) is niet geldig.

Je kan een bestaand testament wijzigen, of je stelt een nieuwe op. Meestal is het laatste goedkoper dan het eerste. Bij een nieuw testament vervalt automatisch het oude testament.

Testament en veranderende wetgeving

Ook wetgeving verandert, bijvoorbeeld op het gebied van erfrecht en belastingen. Hierdoor kan het zijn dat jouw testament niet meer up to date is. De notaris kan je hierbij adviseren of dat kan je nalezen op het internet. Soms wijzigt de wetgeving zodanig dat je helemaal geen testament meer wilt hebben.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament