Samenwonen zonder de schulden van die ander

Samenwonen zonder de schulden van die ander

Home » Samenwonen zonder de schulden van die ander
8.5
Hoe voorkom ik dat oude schulden van mijn partner bij mij worden geïncasseerd?

Dit kan je voorkomen door een samenlevingscontract op te stellen. Hierin neem je op dat je de schulden niet deelt.

Samenwonen zonder oude schulden

schulden

Je wilt gaan samenwonen met de liefde van je leven. Alleen die liefde heeft schulden uit het verleden. Jullie houden van elkaar, maar dat hoeft niet in het voordeel van de schuldeisers uit te pakken. Hoe laat je die schulden achter jullie en voorkom je dat ze straks bij jullie allebei gaan incasseren?

Daarvoor heb je een samenlevingscontract nodig. Daarin kan je regelen dat jullie niet alles willen delen. Dat gebruik je hier om de schulden niet te delen en ook de bezittingen niet te delen. Je partner houdt de schulden, jij jouw bezit.

Goed beschrijven

Dat wil wel zeggen dat je dat bezit goed moet omschrijven. Mocht er ooit een deurwaarder aan de deur staan, dan heeft die geen boodschap aan een algemeen gestelde samenlevingsovereenkomst. Dus van de echt waardevolle spullen moet je een lijstje maken. Het liefst met foto’s en als het kan ook nog de aankoopbewijzen. Alles wat je na de aanvang van het samenleven koopt: hetzelfde recept. Houd dus vooral ook twee bankrekeningen. Zodat je kunt aantonen dat die nieuwe wasmachine van jouw geld is betaald.

Bij de notaris

Wil je meer zekerheid? Een samenlevingscontract kunnen jullie zelf opstellen. Doe je dat bij een notaris dan heeft de buitenwereld meer vertrouwen in dat document. Je moet ook de notaris wel overtuigen dat de situatie zoals jullie die schetsen de waarheid is. Dus de enkele verklaring dat alle schulden van A zijn en alle bezittingen van B zal ook een notaris niet accepteren.

Let wel, de schuldeisers kunnen nog steeds de schuld incasseren bij de oorspronkelijke schuldenaar. Probeer te komen tot een afbetalingsregeling. Anders blijven die oude schulden drukken op jullie leven samen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Samenlevingscontract