Schenken van geld 29.-

Home » Schenkservice » Schenken van geld
8.5

Geld schenken

Je mag aan iedereen geld weggeven. Je kan dat doen om iemand te helpen. Je kan ook geld schenken om belasting te besparen. Daarbij houdt De Belastingdienst een oogje in het zeil. Als je meer dan de vastgestelde vrijstellingen schenkt, dan moet er schenkbelasting betaald worden. De tarieven en vrijstellingen voor schenkbelasting worden jaarlijks aangepast en op onze site gepubliceerd. Als je geld wilt schenken, dan wil je dat wel goed vastgelegd hebben. Dat doe je zelf bij de DoeHetZelfNotaris.

Voordelen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk een goed contract.

  • In 5 minuten klaar
  • Schenk elk bedrag dat jij wilt
  • Maak zoveel contracten als jij wilt
  • Word Document dus zelf aan te passen
  • Jouw overeenkomst op jouw moment
  • Goed beschermd als schenker
  • Reken veilig af met iDeal, Apple Pay of Creditcard
iDEAL

Wat regel ik hier?

Je maakt hier zelf je overeenkomst voor het schenken van geld. Dat is een onderhandse overeenkomst, of onderhandse akte. Je gaat dus niet naar de notaris. Dat hoeft ook niet van De Belastingdienst. Je spaart dus fors op de kosten. Je kan hier onbeperkt contracten opstellen. Per extra schenkingsovereenkomst betaal je € 5,–. Per persoon aan wie je geld gaat geven kan je het bedrag aanpassen.

  • Schenken van ieder gewenst bedrag
  • Duidelijke omschrijving aan wie je wilt schenken
  • Jij kan bepalen of de schenking niet in een gemeenschap van goederen valt bij echtscheiding

Fiscaal voordeel

Schenken vrijstelling

Het schenken bij leven heeft een fors voordeel boven nalaten via een erfenis. Door de vrijstelling kunnen bedragen netto worden geschonken die normaal zwaar belast zouden zijn. Dat is zeker het geval als je aan anderen dan je kinderen gaat schenken. Deze groepen hebben zeer lage vrijstellingen in het erfrecht.
Bovendien is het voor de ontvangers vaak prettig een schenking te ontvangen. Je kinderen kunnen het geld meestal beter gebruiken aan het begin van hun volwassen leven dan aan het einde.
Een ander voordeel van schenken is dat bij de schenker het vermogen weg valt uit Box 3. Je betaalt dus geen vermogensrendementsheffing meer over het bedrag dat je hebt geschonken. De ontvanger gaat dat wel betalen, tenzij die het geld besteedt aan consumptie, of aan de eigen woning. Die laatste zit namelijk ook niet in Box 3.

Notaris verplicht?

In het algemeen heb je voor het schenken van geld geen notariële akte nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden om fiscaal gunstig te schenken. Wel is het verstandig om ook een dergelijke schenking op papier vast te leggen. Daarvoor kun je zelf een overeenkomst opstellen.
Je kan via ons, ook zonder notaris de volgende contracten opstellen: