Wat is het nut van een 30-dagenclausule?

Wat is het nut van een 30-dagenclausule?

Home » Wat is het nut van een 30-dagenclausule?
8.6
Wat is het nut van een 30-dagenclausule?

De 30-dagenclausule voorkomt dat er meerdere keren erfbelasting moet worden betaald. Als de partners binnen 30 dagen na elkaar komen te overlijden, hoeft er maar één meer erfbelasting te worden afgedragen.

Het nut van een 30-dagenclausule

In een 30-dagenclausule is bepaald dat als jouw partner 30 dagen na jou ook komt te overlijden, dat de erfenis meteen doorgaat naar de erfgenaam van jouw partner. Deze clausule hoeft niet uitdrukkelijk te worden opgenomen in het testament, omdat de wet al bepaalt dat dit automatisch zo geldt.

30-dagenclausule

Tweemaal erfbelasting voorkomen

De wettelijke 30-dagenclausule bepaalt dat er geen erfbelasting wordt berekend over de erfenis van de eerste verkrijger (jouw partner). Dit voorkomt dus dat er meerdere keren erfbelasting moet worden betaald door de erfgenamen. Het wordt onrechtvaardig gevonden als in die gevallen twee keer erfbelasting moet worden betaald.

Voorbeeld: meneer en mevrouw Pieters hebben samen een dochter. Als meneer en mevrouw Pieters binnen 30 dagen na elkaar komen te overlijden, blijft de dochter over als enige erfgenaam. De dochter erft dan dus niet eerst van meneer en daarna van mevrouw. Zij erft dan direct.

    Lees meer over Afhandeling Erfenis