Bank wil geen rekening derdengeld openen

Bank wil geen rekening derdengeld openen

Home » Bank wil geen rekening derdengeld openen
8.3

Geen bankrekening derdengeld

De bank zegt dat ik geen rekening derdengeld kan openen. Hoe zit dat nu?

Hier is sprake van een veel voorkomend misverstand. Alleen specifieke beroepsgroepen kunnen een derdengeldrekening openen bij de bank. Het gaat dan om advocaten, notarissen en deurwaarders. Die specifieke rekening noemt men ook wel een kwaliteitsrekening. Voor de banken is het in deze tijden van standaardisering een hele lastige rekening. In afwijking van hun normale procedures moeten voor overboekingen van deze rekening namelijk altijd twee handtekeningen zijn gezet bijvoorbeeld.
De stichtingen derdengelden voor deze specifieke beroepsgroepen staan ook onder toezicht van het Bureau Financieel Toezicht BFT. Als er wordt gerommeld met geld op deze rekening volgt direct een zware tuchtrechtmaatregel.

Bankrekening voor stichting kan wel

Maar, je kan wel een stichting beheer derdengelden voor andere organisaties oprichten. Die stichting kan vervolgens een normale bankrekening openen. Niet met de waarborgen van de eerder genoemde kwaliteitsrekening. Maar omdat de stichting onafhankelijk is, staat het geld op die rekening toch veilig. De stichting is namelijk een losse rechtspersoon, het geld valt dus niet in een faillissement van de organisatie waar zij voor werkt.
Omdat banken hun regels hebben aangescherpt moet je de naam wel iets aanpassen Om misverstanden te voorkomen noemen wij de stichtingen die wij oprichten dan ook: “stichting incasso en beheer gelden ten behoeve van xx”.> Zo is duidelijk dat het hier om een andere vorm van derdengeld gaat dan dat bij advocaten, notarissen en deurwaarders.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag