Doorhalen hypotheek uit twee delen

Doorhalen hypotheek uit twee delen

Home » Doorhalen hypotheek uit twee delen
8.4
Hoe haal je een hypotheek door die uit twee delen bestaat?

Je moet dan twee royementen uitvoeren. De twee delen staan namelijk afzonderlijk in het kadaster ingeschreven. Je kan ook slechts één deel doorhalen als alleen dat deel is afgelost.

Een hypotheek uit twee delen

Veel mensen hebben een hypotheek die bestaat uit twee delen. Bijvoorbeeld omdat ze op een gegeven moment een huis kochten dat wat duurder was. Ook gewijzigde aftrekbaarheid van de hypotheekrente kan een reden zijn om verschillende leningdelen te hebben. Hoe werkt dan het royement van die hypotheek als je deze hebt afgelost?

Delen afgelost

Er zijn twee mogelijkheden. Je hebt beide delen afgelost of je hebt pas één van de delen afgelost. Meestal lopen beide delen bij dezelfde bank, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Je moet de beide delen als afzonderlijke hypotheken beschouwen. Ook al zijn ze gekoppeld aan hetzelfde object, de woning of appartement. De hypotheken staan apart ingeschreven bij het kadaster. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk de starterslening of startershypotheek. Die is altijd los van de gewone hypotheek. Je kan die ook tussentijds boetevrij aflossen.

Apart doorhalen

procent rente

Je moet beide delen nu apart doorhalen. Sterker nog, je moet eerst zelf goed kijken of je beide delen wel door wilt halen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de oudste hypotheek nog gevestigd is onder het gunstiger oude fiscale regime van de hypotheekrenteaftrek. Misschien wil je die wel niet doorhalen omdat je die later opnieuw kan activeren.

In ieder geval, bekijk de beide delen als een afzonderlijk besluit.

Bij de opdracht zijn het ook twee afzonderlijke opdrachten. Er moet twee keer toestemming van de bank gevraagd. De beide doorhalingen moeten in het kadaster ingeschreven. De kosten zijn dan ook nagenoeg gelijk.

Delen op één inschrijving

Is de situatie nu dat jij een hypotheek in delen hebt, maar dat die in één inschrijving staat dan kunnen wij niet royeren. Het is juridisch in theorie wel mogelijk om binnen één inschrijving een deel doorhaling aan te vragen. Juridisch heeft dit weinig nut. Wij kunnen echter een dergelijke deel doorhaling niet verzorgen. Komen wij die inschrijving tegen, dan nemen wij contact met je op en zullen wij de opdracht kosteloos annuleren. In de praktijk komt dit zeer sporadisch voor.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?