Hypotheek doorhalen

Home » Wonen » Hypotheek doorhalen
8.3

Hypotheek doorhalen

Als je de hypotheek hebt afgelost dan is dat niet automatisch vermeld in het kadaster. De hypotheekakte staat nog steeds ingeschreven voor het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Er kunnen verschillend redenen zijn waarom je de hypotheekakte wilt laten doorhalen, dat noemen we ook royement van een hypotheek via een royementsakte.

Waarom royement van hypotheek?

De belangrijkste reden is dat als je zelf het royement regelt dat je dan ook zelf de kosten in de hand hebt. Bij de verkoop van je huis wordt de hypotheek ook doorgehaald. Maar dan tegen de kosten van de notaris die door de koper is ingeschakeld. Daarbij heb jij dan dus niets over die kosten te zeggen.
Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, dan kan dat sneller als de oude hypotheek is doorgehaald.

Hoe werkt het?

Jij geeft aan de notaris door waar de hypotheek liep. De notaris vraagt aan de hypotheekverstrekker een definitieve opgave dat de hypotheek is afgelost. Ook ontvangt de notaris een volmacht van de hypotheekverstrekker om de hypotheek door te halen. Jij hoeft verder niets te doen. Je ontvangt bericht en de royementsakte van de notaris zodra de hypotheek is doorgehaald.