Dossier Holding: wat is een personal holding?

Dossier Holding: wat is een personal holding?

Home » Dossier Holding: wat is een personal holding?
8.6

Dossier Holding: Wat is een personal holding? En wat is het nut?

Er wordt vaak gesproken over een personal holding, wat is dat eigenlijk en waarom zou je er een moeten hebben?
Een personal holding is een BV waarin jij de enige eigenaar bent. Uitzonderingen zijn dat je jouw partner of kinderen er eigenaar in hebt laten worden om fiscale redenen. De privé holding is eigenlijk dus een rechtspersoon om jezelf heen. De holding heeft op haar beurt aandelen in een dochtermaatschappij. De personal holding kan je ook gebruiken voor managementdiensten. Dan noemen we deze BV ook wel een management BV.
De voordelen van een eigen persoonlijke holding zijn dat je met niemand iets te maken hebt. Jij bent de enige aandeelhouder en jij bepaalt het beleid. Jij bepaalt het eventuele loon van de directeur en dat ben je toevallig ook zelf. Je noemt die positie DGA, Directeur Groot Aandeelhouder. Je bepaalt of, hoe en hoeveel winst er wordt uitgekeerd. Kortom met een dergelijke holding ben je heel flexibel.

Voorbeelden voordeel personal holding

Stel je inkomsten in de BV wisselen sterk. Het ene jaar komen er tonnen binnen, het andere jaar veel minder. In jouw holding laat je al het geld binnenkomen en je keert naar privé uit wat je wilt. Dat kan je mede bepalen op het vermijden van de hoogste belastingschijf in de IB sfeer bijvoorbeeld.
Je kan ook geld bewaren en zelfs beleggen in de holding. Geld dat je kan gebruiken voor een hypotheek, of een nieuwe onderneming.

Verschil tussen een personal holding en gewone holding

Een gewone holding is meestal opgezet om daaronder dochterondernemingen onder te brengen die onderling met elkaar verband houden. In de holding kunnen verschillende aandeelhouders zijn. Zij brengen samen kapitaal in en nemen de besluiten.
De personal holding is bijvoorbeeld aandeelhouder in een gewone holding, of levert managementdiensten aan een werkmaatschappij. De dochters van deze holding hoeven niets met elkaar te maken te hebben. De activiteiten van de personal holding liggen in het verlengde van de eigenaar, van de persoon van de eigenaar.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?