Erfdeel van vermiste erfgenaam?

Erfdeel van vermiste erfgenaam?

Home ยป Erfdeel van vermiste erfgenaam?
8.5
Wat gebeurt er met het erfdeel van een vermiste erfgenaam?

De erfgenaam is niet terug te vinden, mogelijk is deze erfgenaam wel overleden. Je kan aan de rechtbank vragen om de erfenis af te mogen handelen. Je kan dan namens de vermiste erfgenaam optreden.

Verdeling van erfdeel van vermiste erfgenaam

vermiste erfgenaam

De erfgenaam heeft recht op zijn of haar erfdeel. Ook als hij of zij vermist is. De mede-erfgenamen kunnen met een machtiging van de rechtbank wel het erfdeel van de vermiste erfgenaam ontvangen.

Machtiging tot uitoefening recht van erfgenaam

Soms is het onzeker of een vermiste erfgenaam nog in leven is. In dat geval kan de rechtbank de mede-erfgenamen machtigen om het recht van de vermiste erfgenaam uit te oefenen. Met de machtiging treden de andere erfgenamen eigenlijk in de plaats van de vermiste erfgenaam. De mede-erfgenamen moeten voor die machtiging een verzoek aan de rechtbank doen. Voor dat verzoek heb je een advocaat nodig.

Vermiste erfgenaam

Voor het afgeven van de machtiging moet de rechtbank wel kunnen vaststellen dat de erfgenaam ook daadwerkelijk vermist is. Dat kan bijvoorbeeld bij (vermoedelijke) betrokkenheid bij een oorlog, natuurramp of een vliegtuigongeluk. De rechtbank zal een openbare oproeping van de (vermiste) erfgenaam bevelen, tenzij het waarschijnlijk is dat de vermiste is overleden. De rechtbank moet de machtiging afgeven als vaststaat dat het bestaan van de vermiste erfgenaam onzeker is.

Verhouding tot rechtsvermoeden van overlijden

Er geldt geen wachttermijn voor het verzoeken van een machtiging. Voor een verzoek tot het uitspreken van het rechtsvermoeden van overlijden geldt dat wel. Een machtiging is dus van belang voor de tijd dat de rechter nog geen verklaring van vermoedelijk overlijden kan geven.

Terugkeer van erfgenaam

De rechtbank kan bij het afgeven van de machtiging zekerheid vragen voor de teruggave van de goederen als later blijkt dat de vermiste erfgenaam toch nog in leven is. Bij terugkeer van de erfgenaam gelden aparte regels voor de goederen die zijn verkregen of verkocht aan anderen, maar dus eigenlijk voor de erfgenaam bestemd waren.

Omdat hier sprake is van een bijzondere situatie, is het aan te raden om advies in te winnen bij een notaris of advocaat.

    Lees meer over Afhandeling Erfenis