Is een schenking inkomen?

Is een schenking inkomen?

Home ยป Is een schenking inkomen?
8.5
Is een schenking inkomen?

Nee, een schenking wordt niet gezien als inkomen. Het heeft dus geen gevolgen voor eventuele toeslagen. Het kan in sommige gevallen wel gevolgen hebben voor een uitkering waar een vermogenstoets aan vastzit.

Schenken en inkomen

schenking inkomen

Het ontvangen van een schenking geldt niet als inkomen. Het heeft dus geen invloed op eventuele belastingtoeslagen. Als je de schenking gaat sparen dan komt deze in box 3. De schenking telt dan wel als vermogen. Bij toeslagen met een vermogenstoets kan dit dus effect hebben op het recht op een toeslag. De oplossing is om het geld uit te geven voor de peildatum van het vermogen. Tenzij het bedrag natuurlijk onder de norm blijft, dan kun je het sparen.
Als de schenking hoger is dan de vrijstelling voor schenkbelasting, dan moet er wel schenkbelasting worden betaald. Die tarieven zijn lager dan inkomstenbelasting.

Gevolgen voor uitkering

Ontvang je een bijstandsuitkering? Dan kan een schenking gevolgen hebben voor de uitkering. De gemeente stelt regels onder welke voorwaarden je een schenking mag ontvangen. De hoofdregel is dat jouw vermogen niet boven de vermogensgrens voor de bijstand mag komen. Als dat wel het geval is kan de gemeente de uitkering stop zetten of zelfs een boete opleggen.

Wettelijk ben je verplicht om alle schenkingen die je ontvangt te melden bij de gemeente. Als je geen melding maakt, kan de gemeente een boete opleggen. Het is dus verstandig om voorafgaand contact op te nemen met de gemeente en na te vragen of er eventueel gevolgen zijn voor de uitkering.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Schenken