Wat is het verschil tussen honorarium en verschotten?

Wat is het verschil tussen honorarium en verschotten?

Home » Wat is het verschil tussen honorarium en verschotten?
8.4
Wat is het verschil tussen honorarium en verschotten?

Het verschil tussen de twee kosten is de reden waarvoor zij in rekening worden gebracht door de notaris. Het honorarium is de financiële vergoeding voor de notariële werkzaamheden. Verschotten zijn de kosten die de notaris heeft gemaakt voor diensten van anderen om de akte te kunnen maken.

Verschil tussen honorarium en verschotten

Bij het maken van notariële akten zal de notaris een honorarium en verschotten in rekening brengen. Deze zie je als aparte kosten terug op de factuur.

geld

Het verschil tussen die twee kosten is de reden waarvoor zij in rekening worden gebracht door de notaris. Zo is het honorarium de financiële vergoeding voor de notariële werkzaamheden. Het is dus het geld dat de notaris verdient met deze akte. Hieruit betaalt hij het kantoor, de medewerkers en zichzelf. Verschotten zijn de kosten die de notaris heeft gemaakt voor diensten van anderen om de notariële akte te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor inzage in registers en voor het opvragen van uittreksels. Deze kosten worden door de notaris aan jou doorberekend. Dat gebeurt 1 op 1, dus zonder winst.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?