Kan ik zelf mijn hypotheek doorhalen?

Kan ik zelf mijn hypotheek doorhalen?

Home » Kan ik zelf mijn hypotheek doorhalen?
8.5
Kan ik zelf mijn hypotheek doorhalen?

Nee, je kan niet zelf jouw hypotheek doorhalen. De laatste stap in dit proces is het doorhalen bij het kadaster. Alleen de notaris kan de wijzigingen met een akte in het kadaster uitvoeren. Je hebt dus altijd een notaris nodig.

Kadaster wijzigen

Huis en Hypotheek

Het wijzigen van het Kadaster is voorbehouden aan een zeer beperkt aantal organisaties. Voor hypotheken zijn dat notarissen. Je kunt wel zelf het kadaster raadplegen. Je kunt geen wijzigingen doorgeven.

Hoe haal je een hypotheek door

Hoe werkt dat royement van een hypotheek?

 1. Toestemming van de bank vragen

  Jij hebt de hypotheek helemaal afgelost. Dat kan omdat je klaar bent met aflossen of omdat je het huis verkocht hebt. In die gevallen kan de hypotheek doorgehaald. Dat doorhalen kan alleen nadat de bank formeel toestemming heeft gegeven. Die toestemming geven ze altijd als de hypotheek is afgelost. De notaris vraagt voor jou via een bepaalde systematiek die toestemming aan.

 2. Controleren van de gegevens

  De notaris controleert de gegevens in het kadaster. Kloppen de inschrijvingen? Is het juiste kadasternummer gebruikt? Staat de hypotheek op de namen van de personen die nu willen doorhalen?
  Lees ook: Bij doorhalen hypotheek is één naam voldoende.

 3. Controleren bank

  Door de jaren heen zijn we in Nederland van honderden banken naar nog maar enkele banken gegaan. De hypotheken zijn dus steeds van de ene naar de andere bank gegaan. In de akte die straks naar het kadaster gaat, moet dat goed opgeschreven zijn.

 4. De notaris maakt een royementsakte

  Als alles in orde is, maakt de notaris de royementsakte. Die bevat meestal alle royementen van een week of maand. In een lange lijst worden alle hypotheken en banken genoemd. De notaris stuurt de akte geautomatiseerd door naar het kadaster.

 5. Kadaster haalt de hypotheek door

  Het kadaster verwerkt de akte van de notaris en haalt de hypotheek door.

  Heeft onze uitleg je verder geholpen?

  Lees meer over Hypotheek royement