Koninklijke Nederlandse Schaatsrijders Bond KNSB

Home ยป Koninklijke Nederlandse Schaatsrijders Bond KNSB
8.6

KNSB

Dankzij de unieke samenwerking tussen de KNSB en DoeHetZelfNotaris maak jij hier voor heel weinig geld in een paar minuten nieuwe statuten voor jouw schaatsvereniging. Je kunt een compleet nieuwe vereniging oprichten, of voor jouw bestaande vereniging nieuwe statuten maken.

De samenwerking is gestart omdat de KNSB landelijk nieuwe modelstatuten heeft ontworpen. Die zijn helemaal bijgewerkt naar de laatste stand van de wetgeving. Maar ze bevatten ook inhoudelijke wijzigingen die te maken hebben met de structurele wijzigingen binnen de schaatswereld. Je moet dus ook als bestaande vereniging jouw statuten aanpassen aan dat nieuwe model. Door deze samenwerking kun je dat snel en goedkoop in orde maken. Het scheelt je fors in de kosten ten opzichte van een gewone procedure bij een notaris.

Vier inhoudelijke redenen om je statuten aan te passen:

  • Je kunt formeel de ledenvergadering per e-mail uitschrijven;
  • Jullie nieuwe statuten verwijzen naar de nieuwe KNSB statuten;
  • De verenigingen zijn ook aangesloten bij het Instituut voor Sportrechtspraak;
  • De statuten zijn helemaal bijgewerkt aan het nieuwe verenigingsrecht.
KNSB Logo

Welke stappen moet je nemen?

Sommige stappen kun je omdraaien. Zo kun je al de opdracht aan de notaris geven, terwijl je nog de notulen van het besluit na zal sturen. Je moet dan wel zeker weten dat de vergadering akkoord gaat.

  • Maak via de site nieuwe statuten voor jouw vereniging conform de modelstatuten voor schaatsverenigingen;
  • Bekijk de nieuwe concept statuten en breng die in de algemene ledenvergadering (ALV);
  • Neem een besluit op de algemene vergadering;
  • Maak de notulen van dat besluit;
  • Zet niet meer dan twee bestuursleden in de aanvraag, ieder bestuurslid kost geld.

Waarom helemaal nieuwe statuten goedkoper zijn

Statuten zijn net een wetboek. Alle artikelen hebben een samenhang met elkaar. Als je bestaande statuten gaat wijzigen, dan moet je eerst de oude statuten overtikken, daarna de wijzigingen verwerken, dan alle verwijzingen nakijken, beoordelen of het eindresultaat voldoet aan de laatste wettelijke eisen. Zoals je begrijpt is dit een omslachtige en moeilijke oplossing. Die oplossing is dus duur. Daarom kies je hier voor compleet nieuwe statuten. Op hoofdpunten geef je de nieuwe wensen aan. Die nieuwe statuten worden gemaakt door de software en zijn al helemaal nagekeken.