Kun je erven van iemand die je hebt vermoord?

Kun je erven van iemand die je hebt vermoord?

Home » Kun je erven van iemand die je hebt vermoord?
8.4
Kun je erven van iemand die je hebt vermoord?

Nee, dat kan in Nederland niet. Je bent dan een zogeheten onwaardige erfgenaam als je de erflater hebt vermoord. Je moet dan wel veroordeeld zijn voor die moord. Heb je iemand gedwongen een testament op jou te maken? Dan kan je ook niet erven.

Kun je erven van iemand die je hebt vermoord?

vermoord
Brutus vermoordt Caesar

Als bewezen is dat jij de overledene (erflater) hebt vermoord dan ben je onwaardig om te erven. Datzelfde geldt trouwens ook als in een aantal andere gevallen. Bijvoorbeeld als je hebt geprobeerd om de erflater te vermoorden. Ook als je die persoon hebt gedwongen een testament te maken, in te trekken of te wijzigen.

Uitzondering als je nog niet veroordeeld bent

Juristen wijzen graag ook op de uitzonderingen. Een belangrijk punt is dat je onherroepelijk moet zijn veroordeeld. Dus als je opgepakt bent als verdachte, maar weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs dan ben je niet veroordeeld. Bovendien kan een buitenlandse veroordeling voor een strafbaar feit niet worden ingebracht in een Nederlandse rechtszaak. In die gevallen kan je dus wel erven.

Vergeving

De zogenaamde onwaardigheid kan worden opgeheven door de erflater. Die moet je dan ondubbelzinnig hebben vergeven. In het geval van moord is dat praktisch niet voorstelbaar. In de andere gevallen moet je dan wel bewijzen. Dus de vergeving zal schriftelijk aantoonbaar moeten zijn.

    Lees meer over Vraag het de notaris