Moet je als vereniging ingeschreven staan bij de KvK

Moet je als vereniging ingeschreven staan bij de KvK

Home » Moet je als vereniging ingeschreven staan bij de KvK
8.4

Moet je als vereniging ingeschreven staan bij de KvK?
Nee je hoeft niet als vereniging ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Dat komt omdat je twee soorten verenigingen hebt. De informele vereniging en de formele vereniging.

Als je met een vriendenclub iedere week gaat kaarten kan je een informele vereniging vormen. Je kan je eigen regels bepalen en ook wie er wel en niet lid mag zijn. Maar juridisch is er geen rechtspersoon. Dat wil zeggen dat de bestuurders of organisatoren aansprakelijk zijn. Als je een formele vereniging maakt dan is dat wel een rechtspersoon. Daarvan is niet het verenigingsbestuur, maar de vereniging aansprakelijk.

Voor een formele vereniging moet je langs de notaris. Die stelt de formele statuten op. Bovendien moet de formele vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Als je dus als vereniging dingen organiseert met een zeker risico, richt dan een formele vereniging op. Dat geldt zeker voor een personeelsvereniging die zo nu en dan een uitje organiseert. Een vreselijk voorbeeld was een ongeluk tijdens een personeelsuitje van Kruidvat in 2007. Tijdens een tocht met een vlot op de rivier de Berkel verdronken twee personeelsleden.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Oprichting vereniging

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag