Online account nalaten

Online account nalaten

Home » Online account nalaten
8.6
Kan ik mijn online account rechtsgeldig nalaten aan iemand?

Ja, dat kan met een testament. Daarin bepaal je wie jouw online account krijgt. Zorg er dan wel voor dat jouw wachtwoorden terug te vinden zijn.

Digitaal account nalaten

Is het mogelijk om een digitaal account die jij hebt van een website of (online) dienst rechtsgeldig na te laten? Een online account kan een zeker waarde hebben, denk aan de investeringen in een game, Apple-account of cryptomunten. Een nalatenschap kan veel digitale componenten hebben, zowel persoonlijk als financieel. Denk bij persoonlijke digitale bezittingen aan foto’s en video’s en sociale media accounts. Maar ook aan jouw persoonlijke administratie in een cloudopslag. Bij financiële digitale bezittingen kan je denken aan een tegoed bij een webwinkel, betaalservices en cryptomunten.

online account

Het is belangrijk om een overzicht te maken van jouw online bezittingen, als je deze wilt nalaten. Om dit te voorkomen zal je een testament moeten opstellen.

Nalaten in testament

Het is mogelijk om jouw account na te laten aan een erfgenaam. Dat neem je dan op in jouw testament. De door jou aangewezen erfgenaam krijgt dan het bezit over de account. Hij of zij mag dat account dan, naar jouw eventueel specifiek vastgelegde wensen, gebruiken.

Als je geen testament opstelt zullen jouw erfgenamen zelf de digitale nalatenschap gaan verdelen.

Executeur

Als je een testament opstelt kan je ook gelijk een executeur benoemen. Je geeft de executeur dan de bevoegdheid om jouw digitale nalatenschap af te wikkelen. De executeur heeft dan toegang nodig tot jouw gebruikersnamen en wachtwoorden. Maak hierom dus een lijst met al deze gegevens en houdt deze lijst up-to-date.

Door het benoemen van een executeur heeft alleen hij of zij toegang tot jouw digitale gegevens, en niet alle erfgenamen tegelijk.

Codicil

In een codicil kan je een overzicht maken van jouw digitale bezittingen. Je kan zelf een codicil opstellen, daarvoor hoef je niet langs de notaris. Een codicil is een handgeschreven brief, met daaronder de datum en jouw handtekening. In het codicil kan je dan opnemen wat er met jouw digitale bezittingen moet gebeuren. Het nadeel van een codicil is dat je het makkelijk kan kwijtraken. Ook is het lastig als de erfgenamen niet op de hoogte zijn van het codicil.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament