Samenlevingsovereenkomst beëindigen

Home » Samenlevingsovereenkomst beëindigen
8.6

Samenlevingsovereenkomst beëindigen

Jij en jouw (ex-)partner willen de samenlevingsovereenkomst beëindigen. Dat kan op verschillende manieren. Deze staan in de samenlevingsovereenkomst beschreven. De overeenkomst kan worden beëindigd door een huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te gaan. Maar ook als één van jullie overlijdt of als jullie zelf besluiten om uit elkaar te gaan. In de meeste gevallen staat in de samenlevingsovereenkomst beschreven dat als jullie op een verschillend adres staan ingeschreven, dat de overeenkomst dan komt te vervallen.

beëindigen

Toch kan het in bepaalde gevallen handig zijn om dit formeel (schriftelijk) vast te leggen. Dat kan je doen door een brief te sturen waarin je de overeenkomst opzegt. In de brief staat per welke datum jullie de overeenkomst opzeggen.

Als jullie de overeenkomst niet opzeggen, blijft deze geldig. Dit kan voor verwarrende situaties zorgen. Daarom is het van belang om de samenlevingsovereenkomst schriftelijk op te zeggen. Hiervoor hoef je niet langs de notaris.

Wat moet je vastleggen?

Het is belangrijk om vast te leggen hoe jullie de bezittingen en schulden verdelen. Als jullie samenwonen in een koopwoning moet worden bepaalt wie er blijft wonen. Het kan ook zijn dat jullie de woning gaan verkopen. Voor een huurwoning geldt hetzelfde. Wie blijft er in de huurwoning wonen, of gaan jullie allebei op zoek naar iets anders?

Om de financiën goed te kunnen afronden is het van belang om vast te leggen per welke periode jullie met elkaar afrekenen. Als jullie van mening verschillen over de duur van de samenlevingsperiode kan dat financieel grote gevolgen hebben.

In de meeste gevallen is er geen recht op partneralimentatie bij een samenlevingsovereenkomst. Ook als er geen afspraken zijn gemaakt over het (partner)pensioen, dan hoef je hier niets mee te doen bij het beëindigen van de samenlevingsovereenkomst.

Voordelen om het hier te doen

Via de DoeHetZelfNotaris kan je eenvoudig en snel een brief opstellen voor het beëindigen van de samenlevingsovereenkomst. Je vult een paar gegevens in en vervolgens ontvang je de brief in een Word document. Deze kan je eventueel nog aanpassen met aanvullende afspraken.

Je vult de volgende gegevens in:

  • Jouw eigen naam en de gegevens van jouw (ex-)partner;
  • Of er een notarieel samenlevingscontract is of niet;
  • Of jullie een koop- of huurwoning hebben, en wat daarmee moet gebeuren;
  • En of er minderjarige kinderen zijn.

Samenlevingscontract opgesteld via de notaris of samenwonen zonder contract

Het kan zijn dat jullie een samenlevingsovereenkomst hebben opgesteld bij de notaris. Maar jullie kunnen ook zijn gaan samenwonen zonder samenlevingscontract. In dat geval is het ook van belang dat de samenleving op een goede manier wordt opgezegd. Ook in dat geval kan je deze brief gebruiken.

Als jullie een samenlevingsovereenkomst hebben opgesteld, kan het zijn dat daar extra voorwaarden zijn gesteld aan het beëindigen van de samenlevingsovereenkomst. Bijvoorbeeld dat je de brief aangetekend moet versturen. Lees daarom de samenlevingsovereenkomst goed door.

Gezamenlijke woning

Als jullie samen een koopwoning hebben, moeten hier ook afspraken over worden gemaakt. Blijft één van jullie in de woning wonen, of gaan jullie het huis verkopen? Als één van jullie in de woning blijft wonen, moet hij/zij de ander uitkopen. Via de notaris moeten jullie dan een akte van verdeling opstellen om de woning op de juiste naam te krijgen.

Hebben jullie samen een huurwoning? Ook dan moet worden besloten wie er blijft wonen of dat jullie beide ergens anders gaan wonen. Als één van jullie in de woning blijft, moet deze wijziging worden doorgegeven aan de verhuurder. Zodat het huurcontract op de juiste naam komt te staan. Als jullie beide ergens anders gaan wonen moet de huurovereenkomst worden opgezegd.

Voor de tussenliggende periode moeten er afspraken worden gemaakt over de lopende kosten.

Kinderen

Als jullie samen minderjarige kinderen hebben is het van belang dat jullie hier afspraken over maken. Dat doe je in een ouderschapsplan. Hierin neem je onder andere op wanneer de kinderen bij welke ouder zijn, hoe jullie de kosten verdelen en wat de hoofdverblijfplaats van de kinderen is.